O iesire a Greciei din zona euro ar fi un proces dezordonat si o solutie costisitoare, a declarat seful Mecanismului European de Stabilitate miercuri, cu cateva zile inaintea termenului limita pana la care Atena trebuie sa faca prima plata catre FMI. Miercuri seara urmeaza sa se desfasoare la Bruxelles o intalnire intre premierul grec Alexis Tsipras si presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Seful Executivului de la Atena s-a declarat increzator ca in cadrul intalnirii se va negocia o solutie cu partenerii europeni asupra viitorului financiar al tarii, subliniind ca "Europa trebuie sa faca ceea ce este necesar" pentru a evita divizarea. Insa Bruxelles-ul nu este la fel de optimist, catalogand intalnirea drept "o prima discutie" asupra subiectelor esentiale.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres/Xinhua

Intr-un discurs sustinut la universitatea de elita Tsinghua din Beijing, seful Mecanismului European de Stabilitate Klaus Regling a declarat ca zona euro va depune toate eforturile posibile pentru a mentine Grecia in spatiul monedei unice, insa resursele limitate inseamna ca un ajutor financiar acordat Atenei trebuie sa fie insotit de conditii, relateaza Reuters.

Mecanismului European de Stabilitate a fost infiintat in 2012 pentru a oferi ajutor financiar statelor membre ale zonei euro aflate in dificultate. Fondul este sustinut cu capital din tarile membre ale zonei euro.

  • Comisia Europeana: Nu ne asteptam la o concluzie in aceasta seara, este o prima discutie

Miercuri seara urmeaza sa se desfasoare la Bruxelles o intalnire intre premierul grec Alexis Tsipras si presedintele Comsiei Europene Jean-Claude Juncker. Potrivit unui purtator de cuvant al executivului europan, citat de AFP, intalnirea urmeaza sa fie "o prima discutie" si nu ar urma sa se concretizeze intr-un acord intre Atena si creditorii internationali.

"Nu ne asteptam la o concluzie in aceasta seara, este o prima discutie", a subliniat intr-o declaratie de presa Margaritis Schinas, purtatorul de cuvant al Comisiei.

Intalnirea va avea loc la ora locala 20:30 (18:30 GMT / 21:30 ora Romaniei), la sediul Comisiei Europene, si are loc "la invitatia domnului Juncker", a insistat Margaritis Schinas.

"Este momentul ca negocierile sa se concentreze pe chestiunile esentiale. Esentiale sunt acele cateva subiecte pe care exista in continuare divergente" intre Grecia si creditorii sai (UE si FMI), a aduagat reprezentantul Comisiei, amintind ca discutiile se desfasoare la toate nivelurile, tehnice si politice.

Potrivit unei surse europene, la discutiile de miercuri seara vor mai lua parte presedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem si reprezentanti ai Bancii Centrale Europene si ai FMI, institutiile creditoare ale Atenei.

  • Atena: Trebuie evitata divizarea, Europa trebuie sa faca ceea ce este necesar

Seful Executivului de la Atena s-a declarat increzator ca in cadrul intalnirii de miercuri seara se va negocia o solutie cu partenerii europeni asupra viitorului financiar al tarii, subliniind ca "Europa trebuie sa faca cee ce este necesar" pentru a evita divizarea.

"Trebuie sa evitam divizarea, sunt sigura ca liderii europeni vor face ceea ce trebuie", a declarat Alexis Tsipras pentru presa elena inainte de a urca la bordul aeronavei care urma sa il duca la Bruxelles.

"Ieri seara am primit invitatia de la Jean-Claude Juncker de a merge la Bruxelles pentru a discuta cu el si am acceptat-o cu o mare bucurie", a declarat Tsipras, precizand ca intentioneaza sa discute "pe baza propunerii guvernului grec."

Exclusa de pe pietele de obligatiuni si cu transele din acordul de bailout blocate, Grecia ramane fara bani pentru plata facturilor. Atena trebuie sa achite catre FMI, in luna iunie, 4 imprumuturi in valoare totala de 1,6 miliarde de euro. Prima transa, care trebuie platita pe 5 iunie, ar urma sa loveasca puternic visteria statului.

Un purtator de cuvant al partidului de guvernamant Syriza a anuntat miercuri ca Grecia nu va plati prima transa a restituirii imprumutului in cazul in care nu exista perspectiva incheierii unui acord de tip ajutor financiar pentru reforme cu creditorii internationali.

In cazul in care Grecia rateaza o plata catre FMI, Atena are o perioada de gratie de 30 de zile sau mai mult sa isi achite datoria, precizeaza Reuters.

Situatia Greciei este insa una dificila. Tara trebuie sa inapoieze in lunile iulie si august peste 6,5 miliarde de euro.