Cateva mii de combatanti irakieni si iranieni au ajuns recent in Siria, cu obiectivul de a apara Damascul si suburbiile sale, potrivit unei surse siriene din serviciile de securitate, in momentul in care jihadistii au afirmat ca urmatorul lor obiectiv este capitala, scrie AFP.

"In aceste ultime saptamani, circa 7.000 de combatanti iranieni si irakieni au ajuns in Siria si primul lor obiectiv este apararea capitalei", a afirmat acest membru al serviciilor de securitate din Damasc, sub acoperirea anonimatului. "Cel mai important este contingentul irakian".

"Scopul este de a ajunge la 10.000 de oameni pentru a sprijini armata siriana si militiile pro-guvernamentale, intai la Damasc si intr-o a doua faza pentru a relua Jisr al-Shughur, care este veriga spre coasta mediteraneana si regiunea Hama din centrul tarii", a adaugat aceasta sursa.

Armata siriana a pierdut in 25 aprilie Jisr al-Shughur, in nord-vestul tarii, in fata Armatei de cucerire, o coalitie formata din rebeli islamisti si Frontul Al-Nosra, filiala siriana a al-Qaeda.

Citat luni de agentia iraniana Irna, generalul Ghassem Suleimani, un lider al Gardienilor Revolutiei insarcinat cu operatiuni externe, a afirmat ca "in zilele urmatoare lumea va fi surprinsa de ce pregatim, in cooperare cu sefi militari sirieni".

Dupa o serie de infrangeri in fata jihadistilor si rebelilor, responsabili ai regimului sirian au apelat la aliatii rusi si iranieni pentru a-si concretiza sustinerea prin fapte, a declarat un om politic sirian apropiat regimului.

Militarii sirieni afirma ca, in urma unui acord recent intre Arabia Saudita, Qatar si Turcia, inamici declarati ai regimului Bashar al-Assad, rebelii pe care ii sustin, mult timp divizati, ataca acum cu zecile de mii pozitiile armatei guvernamentale.

Joia trecuta, liderul Al-Nosra, Abu Mohammad al-Jolani, a declarat ca misiunea organizatiei sale "in Siria este sa faca sa cada regimul, simbolurile si aliatii sai".

Potrivit unei surse diplomatice din Damasc, iranienii au criticat esecul ultimei ofensive a regimului, care viza taierea aprovizionarii rebelilor in Alep, in februarie.

Potrivit acestei surse, iranienii, care s-au opus acestei operatiuni din cauza proastei pregatiri, au insistat ca sirienii sa-si schimbe strategia, apreciind ca este mai bine sa controleze mai putine teritorii, dar mai puternic.

"Iranul a sfatuit autoritatile siriene sa-si schimbe strategia si sa nu protejeze decat zonele strategice", a confirmat Haytham Manna, un veteran al opozitiei.