Noi manevre NATO care implica 6.000 de soldati, tancuri Abrams si bombardiere B-52 au inceput luni in tarile baltice si in Polonia, anunta AFP, dupa ce Rusia si-a intensificat prezenta militara in regiunea baltica, in special in spatiul aerian.

"Aceste manevre sunt printre cele mai importante organizate in Lituania de la aderarea sa la Alianta atlantica in 2004", a declarat, la Vilnius, generalul Almantas Leika, comandantul sef al armatei terestre lituaniene.

"Importanta prezenta a trupelor aliniate sta marturie pentru solidaritatea NATO cu tarile din aceasta regiune", la granita cu Rusia, a adaugat el.

In total, 13 tari ale Aliantei participa la manevrele denumite Saber Strike 2015, organizate sub egida SUA.

Lituania, Letonia si Estonia, anexate de URSS dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, au cerut NATO luna trecuta o prezenta militara permanenta de mai multe mii de soldati in regiunea lor.

Alianta atlantica nu a raspuns inca la aceasta cerere, a precizat luni purtatorul de cuvant al ministerului lituanian al Armatei, Mindaugas Neimontas.

Exercitiile Saber Strike 2015, care urmeaza a se incheia in 19 iunie, intervin dupa declansarea neasteptata de ca Rusia, saptamana trecuta, a unor manevre care implicat 12.000 de soldati si 250 de avioane.

Manevrele Arctic Challenge Exercice (ACE), care implica forte aeriene din mai multe tari nordice si NATO, se deruleaza in perioada 25 mai - 4 iunie in nordul Suediei.