Autoproclamatele republici separatiste Donetsk si Lugansk nu ar fi semnat acordurile de pace de la Minsk daca Rusia nu le-ar fi indemnat la un dialog cu Kievul, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, vineri seara, la postul de televiziune Rossia 24, informeaza sambata agentiile de presa Unian si RIA Novosti, citate de Agerpres.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

"Faptul ca ele (republicile separatiste) au acceptat sa semneze acordurile de la Minsk, spunand ca vor ramane parte a Ucrainei daca toate prevederile acordurilor vor fi indeplinite, este rezultatul unor eforturi foarte serioase pe care Moscova le depune in relatia cu cele doua republici. In caz contrar, ele si-ar fi proclamat independenta", a afirmat seful diplomatiei ruse.

Potrivit lui Lavrov, in sprijinul procesului de pace de la Minsk a fost convenita abordarea conform careia "SUA, data fiind influenta lor asupra Kievului, se vor folosi de ea pentru a determina punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk". Rusia, la randul sau, este gata sa continue o asemenea conlucrare cu reprezentantii republicilor autoproclamate Donetsk si Lugansk, conlucrare "care a existat mereu", a subliniat Lavrov.

In data de 12 februarie, la Minsk, au avut loc negocieri pe marginea reglementarii crizei din Ucraina, negocieri la care au participat presedintele ucrainean Petro Poroshenko, presedintele francez Francois Hollande, cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, si presedintele Rusiei, Vladimir Putin. La finalul lor, a fost aprobat un complex de masuri menite sa asigure aplicarea acordurilor de pace de la Minsk, din septembrie.

Cu toate acestea, acordurile nu sunt respectate in totalitate, partile acuzandu-se reciproc de incalcarea regimului de incetare a focului.