Premierul britanic, David Cameron, le-a cerut partenerilor sai europeni, joi, in etapa de la Paris a turneului sau continental demarat in perspectiva unui referendum asupra mentinerii Regatului Unit in clubul Celor 28, sa fie "flexibili si imaginativi" pentru a reforma Uniunea Europeana, noteaza AFP.

"Prioritatea mea este sa reformez Uniunea Europeana pentru a o face mai competitiva si a raspunde ingrijorarilor manifestate de britanici in ce priveste apartenenta noastra" la UE, a declarat prim-ministrul britanic - recent reales-, dupa o intrevedere cu presedintele francez, Francois Hollande, urmata de un dineu de lucru, citeaza Agerpres.

"Mentinerea situatiei actuale nu este suficienta, pot fi facute schimbari de care sa profite nu numai Marea Britanie, dar si restul Europei", a adaugat el.

La randul sau, presedintele Francois Hollande a reafirmat ca este in "interesul Europei si al Marii Britanii sa fie impreuna", manifestand in acelasi timp "respect" pentru ce va decide "poporul" britanic.

"David Cameron ne va prezenta propunerile sale si le vom discuta", a declarat seful statului francez.

"Vrem sa ajutam zona euro sa functioneze mai bine si nu dorim sa punem piedica unei integrari mai mari", a dat asigurari David Cameron. "Este important ca Uniunea Europeana si cei 28 de membri sa fie flexibili si imaginativi pentru a raspunde acestei mize", a adaugat el.

In prima zi a ofensivei sale diplomatice, David Cameron s-a mai intalnit in cursul unui dejun cu premierul olandez, Mark Rutte, un aliat pe care seful cabinetului de la Londra spera sa poata conta inainte de a pune tara, cel mai tarziu la sfarsitul lui 2017, in fata optiunii intre mentinerea in UE sau "Brexit" (de la "British exit").

In schimb, Franta si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu drumul pe care s-a angajat premierul britanic.

Seful diplomatiei de la Paris, Laurent Fabius, a apreciat joi dimineata "foarte riscant" referendumul. "Poporul britanic a fost obisnuit sa i se spuna: si, in ziua in care va fi consultat, exista riscul sa spuna ca Europa este un lucru rau", a atras el atentia.

Premierul britanic, favorabil mentinerii tarii sale intr-o uniune reformata, spera, printre altele, sa repatrieze anumite puteri in numele suveranitatii parlamentului britanic si sa inaspreasca conditiile de acces la ajutoare sociale pentru cetatenii UE.