Armata din Osetia de Sud va fi integrata in Districtul Militar Sud al Federatiei Ruse, in conformitate cu Tratatul de prietenie, cooperare si asistenta mutuala dintre Moscova si Thinvali, a anuntat miercuri un oficial militar rus de rang inalt, citat de agentia Itar Tass, potrivit Mediafax. El a precizat ca armata Osetiei de Sud nu este numeroasa, dar indeplineste misiuni importante, indeosebi privind apararea granitei micutei republici.

"In prezent, are loc procesul de ratificare. Potrivit acordului, armata Osetiei de Sud va fi integrata in cea a Federatiei Ruse, urmand sa aiba o pregatire si obiective comune", a declarat Andrei Gurulev, comandantul Armatei a 58-a din cadrul Districtului Militar Sud.

Gurulev nu a precizat insa data la care va avea loc unificarea efectiva a celor doua armate.

"Aceasta decizie va fi luata de conducerea" tarii, a spus el.

"In prezent, pincipala misiune a Osetiei de Sud este sa nu permita invazia inamicului si ocuparea republicii. Aceasta misiune este indeplinita de Unitatea a 4-a", a adaugat oficialul militar rus.

Rusia a semnat pe 18 martie un "Tratat de alianta si integrare" cu regiunea separatista georgiana Osetia de Sud. Acordul, denuntat de NATO, a fost semnat la exact un an de la anexarea de catre Rusia a regiunii ucrainene Crimeea.

In noiembrie 2014, Rusia a semnat un acord asemanator cu Abhazia.

In anul 2008, Georgia, care spera sa adere la NATO, a fost implicata intr-un conflict cu Rusia privind suveranitatea asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud si Abhazia. La finalul confruntarilor, Moscova a recunoscut independenta celor doua teritorii georgiene.