Kolnul sta in fata celei mai mari evacuari de populatie, de la al doilea razboi mondial incoace, anuntaTagesspiegel.de.

20.000 de oameni din doua cartiere ale orasului german au fost nevoiti sa-si paraseasca in dimineata zilei de miercuri locuintele, pana cand va fi dezamorsata o bomba americana ramasa nedetonata de la razboi.

Zona evacuata are o raza de un kilometru, cuprinzand si un azil cu 1.100 de batrani, dintre care 600 imobilizati la pat. Acestia au fost transportati cu salvari, la spitalele din apropiere.

Desi logistica unor astfel de actiuni e complicata, germanii s-au obisnuit cu faptul ca, in mod recurent, proiectile neexplodate sunt descoperite in pamant, cu prilejul unor sapaturi si constructii.

Scolile din zona raman azi inchise. La fel si Gradina Zoologica, cu mentiunea ca animalele nu sunt evacuate, ci "toate raman inchise in custi", dupa cum a declarat directorul Theo Pagel.

Traficul feroviar, naval si aerian a fost si el in parte restrictionat. Pe podul Mulheimer de peste Rin, ca si pe strazile limitrofe acestuia, accesul a fost blocat.

Bomba de productie americana si care cantareste o tona a fost detectata la cinci metri sub pamant.

Ea a fost identificata vineri, cu prilejul demararii unor sapaturi pentru o conducta si decopertata in cursul zilei de marti.

Un purtator de cuvant al primariei din Koln a estimat ca dezamorsarea bombei va putea fi efectuata in dupa-amiaza zilei de miercuri, 27 mai.