Militiile siite din Irak au anuntat marti lansarea unei operatiuni de amploare vizand eliberarea provinciei majoritar sunnite Al-Anbar, la vest de Bagdad, ocupata in mare parte de reteaua jihadista sunnita Stat Islamic (SI), potrivit Mediafax.

Ahmed al-Assadi, un purtator de cuvant al militiilor siite irakiene, a precizat, in timpul unei conferinte de presa transmise de televiziunea de stat, ca operatiunea, denumita "Labeik ya Hussein", va fi coordonata Hachid Chaabi (Comitetele pentru mobilizarea populatiei).

"Operatiunea Labeik ya Hussein este coordonata de Hachid Chaabi in cooperare si coordonare cu fortele armate" guvernamentale, a precizat al-Assadi.

"Credem ca eliberarea (orasului) Ramadi nu va mai dura mult timp", a adaugat el.

Militiile siite si armata irakiana au lansat sambata o contraofensiva pentru recucerirea orasului Ramadi, resedinta provinciei Al-Anbar, cucerita la 17 mai de catre jihadistii din cadrul SI.

Premierul irakian Haider al-Abadi a promis ca recucerirea orasului Ramadi este o chestiune de zile.

Insa, in pofida acestei contraofensive, secretarul american al Apararii, Ashton Carter, a acuzat duminica armata irakiana de lipsa de vointa in lupta impotriva jihadistilor din cadrul SI.