Un tribunal din Londra judeca incepand de marti dosarul unui trader acuzat de manipularea ratei de referinta Libor, primul proces de acest fel in scandalul care a costat miliarde bancile si le-a patat reputatia, scrie AFP. Tom Hayes, un fost angajat al bancii elvetiene UBS si apoi a rivalului sau american Citigroup, va aparea timp de cateva saptamani in fata instantei de Southwark, pe malul Tamisei.

Potrivit Biroului britanic de lupta impotriva criminalitatii financiare, Hayes a fost in centrul unei retele formate la jumatatea anului 2 000 impreuna cu alti traderi din alte institutii care a vizat influentarea dobanzii de referinta Libor.

Aceasta rata interbancara fixata in Londra este folosita ca referinta pentru multe produse financiare, de la clasicul cont de economii pana la produse derivate complexe, credite imobiliare, credite de consume, creditele acordate companiilor si autoritatilor publice.

De rata de referinta Libor depind afaceri de sute de mii de miliarde de dolari pe an drept in toata lumea. Hayes a pledat nevinovat, la fel ca alti brokeri inculpati in acest caz si care ar trebui, la randul lor, sa fie judecati pana la sfarsitul anului in capitala Marii Britanii.

Scandalul Libor, care a afectat mai multe institutii financiare importante, a izbucnit in 2012, cand banca britanica Barclays a dezvaluit ca a trebuit sa plateasca 290 de milioane de lire sterline pentru a pune capat unor anchete in Marea Britanie si Statele Unite.