Uniunea Europeana nu are nevoie de o Rusie "izolata, fragila si destabilizata", a apreciat luni sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, sustinand totodata ideea de a se continua colaborarea cu Moscova, care a dat "rezultate inimaginabile", transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UEFoto: Ministerul de Externe al Italiei

"O Rusie izolata, fragila si destabilizata nu este in interesul nostru. Interesele noastre converg sub multe aspecte. In unele ocazii recente, cooperarea intre Europa, Rusia si alti actori internationali a dat rezultate care inainte erau inimaginabile", a sustinut Federica Mogherini la Roma, in timpul ceremoniei la care a primit premiul Ispi 2014, acordat personalitatilor care au contribuit la consolidarea imaginii Italiei in lume.

Ea a mentionat in continuare ca Rusia s-a straduit de-a lungul anilor sa coopereze acolo unde, la sfarsitul Razboiului Rece, "a existat competitie si confruntare", dand exemplul acordului preliminar in dosarul nuclear iranian sau neutralizarea arsenalului chimic al Siriei.

In discursul intitulat "Provocarile de la marginea Europei. Cum sa impulsionam politica externa si de securitate comuna?", Mogherini s-a referit si alte fenomene, cum ar fi imigratia si ascensiunea gruparii jihadiste Statul Islamic.

In opinia ei, actiunea militara impotriva jihadistilor este "necesara, dar nu si suficienta", aceasta grupare putand fi invinsa numai daca vor fi avute in vedere "cauzele profunde ce au provocat aparitia ei" si daca Irakul va deveni "o tara solida si democratica", iar Siria "va porni in sfarsit pe drumul tranzitiei politice si reconcilierii".