Un grup de procurori va efectua o investigatie complexa privind sistemul financiar si mai ales actiunile care au dus la devalorizare Bancii de Economii, a anuntat procurorul general de la Chisinau, Corneliu Gurin, citat deUnimedia.

"Am dispus pornirea urmaririi penale privind faptele de indeplinire sau neindeplinire corespunzatoare a obligatiilor de serviciu de catre persone publice, care au cauzat daune in proportii deosebit de mari intereselor publice", a declarat Gurin.

Printre institutiile vizate sunt Agentia Proprietatii Publice, Banca Nationala a Moldovei, Comisia Nationala a Pietei Financiare, Comitetul National Pentru Stabilitate Financiara, precum si factori de decizie din cadrul Guvernului, Parlamentului, Ministerului Finantelor, cel al Economiei, precum si reprezentantii statului din Banca de Economii in diferite etape.

"Urmeaza sa stabilim daca actiunile sau inactiunile reprezentantilor statului au favorizat gestionarea frauduloas a bancii (n.r. Banca de Economii), devalizarea acesteia si punerea in pericol a securitatii statului", a adaugat Gurin.

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a facut public la inceputul lunii mairaportul Kroll privind dosarul care peste Prut a fost numit "Furtul Secolului", fiind acuzata pana acum disparitia din Republica Moldova a un miliard de dolari.

Numele omului de afaceri Ilan Shor si al grupului sau de firme este mentionat ca principal beneficiar al tranzactiilor dubioase efectuate la cele 3 banci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank.