Polonezii au inceput sa voteze duminica dimineata in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, marcate de o foarte mare incertitudine, avand de optat intre presedintele in exercitiu Bronislaw Komorowski, de centru-dreapta, si contracandidatul sau conservator populist Andrzej Duda, relateaza AFP.

Chiar daca puetrile sefului statului sunt destul de limitate in Polonia, analistii vad in acest scrutin un test semnificativ inaintea legislativelor din toamna.

"Victoria unuia sau a celuilalt se va juca pe drept, fiind imposibil de prezis pe baza sondajelor", a declarat pentru AFP, in seara dinaintea alegerilor, politologul Stanislaw Mocek, de la Academia poloneza de stiinte.

Potrivit unui ultim sondaj publicat de jurnalul Polska The Times, Duda era creditat cu 51% din intentiile de vot in timp ce Komorowski cu 49%, in conditiile in care presedintele in functie a inceput campania electorala ca favorit, cu peste 60% din intentiile de vot.

Andrzej Duda a votat la Cracovia (sudul tarii), insotit de sotie si de fiica, si a refuzat sa faca comentarii la plecarea de la urne. Jurist si eurodeputat, in varsta de 43 de ani, Duda candideaza din partea partidului eurosceptic Dreptate si Justitie (PisS, de opozitie), condus de Jaroslaw Kaczynski, care a mizat pe candidatul tanar si dinamic, alegand sa fie invizibil in campanie.

Presedintele Komorowski, in varsta de 62 de ani, este sustinut de formatiunea liberala Platforma civica (PO), aflata la putere de mai bine de opt ani.

Constienti de cursa stransa, cei doi candidati au facut campanie dura pana in ultimele ore permise, intr-un ultim efort de a convinge nedecisii de stanga si partizanii candidatului antisitem Pawel Kukiz, star rock care a surprins dupa ce s-a plasat pe locul 3 dupa primul tur, cu circa 20% din voturi. In ajunul votului, Pawel Kukiz si-a indemnat sustinatorii sa mearga la urne, fara a spune insa pe cine sustine.

Cei doi candidati s-au infruntat direct pe parcursul a doua dezbateri televizate. Presedintele in exercitiu si-a aparat mandatul precedent, a evidentiat experienta sa politica si a insistat pe locul Poloniei in cadrul Uniunii Europene si a NATO, drept "garantie" a securitatii si prosperitatii.

Rivalul sau, foarte combativ, a promis "sa apere in primul rand interesele nationale" ale polonezilor pe scena internationala. Duda s-a angajat sa scada varsta de pensionare de la 67 la 65 de ani si sa reduca impozitele.

Urnele se inchid la ora 19:00 GMT, cand va fi dat publicitatii un exit poll care ar putea oferi primele indicii cu privire la rezultate.