Presedintele rus Vladimir Putin a semnat sambata o lege care permite atribuirea statutului de organizatie "indezirabila" pentru ONG-uri straine si internationale, relateaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Activitatile unui ONG strain sau international care constituie o amenintare pentru bazele regimului constitutional, capacitatea de aparare sau securitatea nationala a Federatiei Ruse pot fi recunoscute drept indezirabile pe teritoriul Federatiei Ruse", se arata intr-un comunicat al Kremlinului.

Un ONG considerat "indezirabil" nu va avea dreptul sa infiinteze structuri, sa publice informatii, inclusiv in presa, si sa desfasoare proiecte in Rusia.

Potrivit noii legi, decizia privind recunoasterea unui ONG drept "indezirabil" este adoptata de catre procurorul general al tarii sau de catre adjunctul sau dupa consultarea Ministerului de Interne. Lista cu ONG-uri straine sau internationale "indezirabile" va fi publicata de Ministerul rus al Justitiei.

Atribuirea statutului de organizatie "indezirabila" antreneaza automat inghetarea activelor in Rusia pentru ONG-ul vizat. De asemenea, o organizatie considerata "indezirabila" isi va pierde dreptul de activa in Rusia, iar structurile sale vor fi inchise si publicatiile interzise.