Mai multi parlamentari rusi ameninta deschis cu reaprinderea conflictului din estul Republicii Moldova, reactionand la decizia Parlamentului ucrainean de a a anulat dreptul de tranzit pentru trupele ruse stationate in Transnistria, infomeaza Deutsche Welle.

"Transnistria este acum o cetate ocupata, iar in estul Moldovei ar putea reizbucni un razboi", sustine deputatul din Duma rusa, Leonid Kalasnikov.

"Cu aceasta denuntare, Ucraina nu doar ca tulbura relatiile militare cu Rusia, pe care si asa nu le are, dar provoaca inca un razboi. Dar putini inteleg asta. Ce se va intampla cu voluntarii rusi care acum se afla acolo? Unde sa plece ei? Sa zboare nu pot, pentru ca nu au coridor aerian, iar pe cale terestra nu pot trece", avertizeaza Kalasnikov.

Potrivit deputatului rus, "dintr-o parte e Republica Moldova, care a incheiat un Acord de Asociere cu UE, iar din alta e Ucraina care, de asemenea, a semnat un astfel de Acord. Mai mult, Moldova "sugruma" economic Transnistria. Nu a inclus nici o intreprindere din Transnistria in lista celor care fac schimb cu Uniunea Europeana. Si Ucraina procedeaza la fel, iar acum si prin mijloace militare".

Declaratii asemanatoare vin si de la seful Comitetului pentru aparare din Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Kamoedov, acesta subliniind ca "Rusia in niciun caz nu va renunta nici la Transnistria, nici la Republica Moldova".

Acesta a fost insa mai retinut, aratand ca deocamdata nu stie "cum isi va intretine in continuare militarii in regiunea transnistreana". Kamoedov a adaugat totusi ca "daca e sa privim pe harta, o sa vedem ca nu putem evita realitatea geografica, mai ales daca teritoriul este inchis atat pe calea aeriana, cat si pe cea terestra".

De cealalta parte, la Tiraspol, liderul separatist Evgheni Sevciuk a avertizat si ca "pericolul izbucnirii tensiunilor a crescut esential" ca urmare a miscarii Kievului, mai arata Deutsche Welle.