Partidul Laburist, de opozitie, a castigat alegerile din Australia, punand capat celor 11 ani de guvernare ai Partidului Conservator al premierului John Howard, transmite Reuters.

Laburistul Kevin Rudd va deveni sef al guvernului australian, in timp ce Howard, un aliat fidel al Statelor Unite, pare sa nu fi reusit nici macar castigarea unui mandat de deputat in circumscriptia Bennelong, in apropiere de Sydney.

Potrivit presei locale, citata de Reuters, Partidul Laburist, condus de Kevin Rudd, ar putea castiga cel putin 78 de locuri dintre cele 150 din Parlament, obtinand, astfel, o majoritate clara in legislativul australian. Opozitia laburista a obtinut 52,9 % din sufragii, in timp ce conservatorii au reusit sa castige 47,1% din voturi.

John Howard, in varsta de 68 de ani, a fost devansat de Kevin Rudd in mai toate sondajele de opinie din acest an. Totusi, in ultimele zile ale campaniei electrorale, sustinerea fata de John Howard a inceput sa creasca brusc, fapt care i-a dat acestuia sperante ca ar putea castiga din nou alegerile.

Unul dintre principalele argumente ala contracandidatului sau, Kevin Rudd, in varsta de 50 de ani, a fost acela ca el le va oferi alegatorilor o schimbare de generatie, in conditiile in care, a sustinut el, John Howard ar fi prea batran si prea obosit pentru a mai putea conduce tara.