Gruparea Stat Islamic sustine ca ar putea achizitiona o bomba nucleara in decurs de un an si afirma ca un atentat impotriva Statelor Unite ar "ridiculiza atacurile din trecut", potrivit unui articol din revista sa de propaganda Dabiq, care ar fi fost scris de ostaticul britanic John Cantlie. Articolul precizeaza ca gruparea Stat Islamic a devenit in mai putin de 12 luni "cea mai exploziva miscare islamista pe care lumea moderna a vazut-o vreodata", relateaza cotidianul britanic The Independent, citat de Mediafax.

Textul este atribuit fotoreporterului britanic John Cantlie, care este tinut ostatic de gruparea SI de peste doi ani si care este folosit in mod regulat de propaganda organizatiei teroriste.

Articolul cu titlul "Furtuna Perfecta" descrie grupari militante islamiste precum Boko Haram, care au jurat credinta organizatiei SI, unindu-se in Orientul Mijlociu, Africa si Asia pentru a crea o singura miscare globala.

"Dati-mi voie sa pun pe masa o operatiune ipotetica. Statul Islamic are miliarde de dolari in banca, astfel ca le cere prietenilor sai puternici din Pakistan sa achizitioneze un dispozitiv nuclear prin intermediul traficantilor de arme care au legaturi cu oficiali corupti din regiune", se arata in articolul publicat de Dabiq.

Autorul textului recunoaste ca un astfel de scenariu este exagerat, dar avertizeaza: "Este suma tuturor temerilor agentiilor occidentale de informatii si este infinit mai posibil astazi decat era in urma cu numai un an".

"Si daca nu o bomba nucleara, ce ziceti despre cateva mii de tone de explozibil pe baza de nitrat de amoniu? Este destul de usor de facut", continua articolul. Un atentat lansat de SI impotriva Americii ar "ridiculiza atacurile din trecut".

Expertii apreciaza ca gruparea Stat Islamic nu are in prezent capacitatea de a achizitiona o bomba nucleara, dar dispune intr-adevar de fonduri impresionante dupa ce a cucerit mai multe campuri petrolifere in Siria si Irak. De asemenea, SI vinde artefacte sustrase din siturile arheologice ocupate si impune taxe civililor captivi in zonele in care s-a extins. Fondurile gruparii teroriste sunt estimate la aproximativ doua miliarde de dolari.