Presedintele libanez Emile Lahoud, al carui mandat a expirat vineri, la miezul noptii, a cerut armatei sa preia controlul securitatii statului, dupa ce Parlamentul nu a reusit sa desemneze un succesor la conducerea statului, relateaza BBC.

Presedintele pro-sirian Emile Lahoud se afla in fruntea statului de 9 ani.

Potrivit BBC, cererea lui Emile Lahoud, ca armata sa preia controlul asupra securitatii tarii, a fost, insa, respinsa de guvernul pro-occidental al premierului Fuad Siniora, Executivul anuntand ca isi va asuma responsabilitatea de a conduce tara pana cand Parlamentul va desemna un nou presedinte.

De altfel, Constitutia libaneza prevede ca puterea executiva sa preia conducerea tarii in momentul in care mandatul presedintelui expira.

Legislativul libanez nu a ajuns la o decizie privind desemnarea unui nou presedinte pentru ca Parlamentul de la Beirut este divizat intre politicienii pro-sirieni si cei anti-sirieni.

Intre timp, in capitala libaneza Beirut au fost luate masuri sporite de securitate.

Ministrii de externe francez, spaniol si italian si Italia s-au aflat, vineri, la Beirut, in incercarea de a media dezbaterile dintre grupurile politice rivale care nu au ajuns la un acord privind alegerea unui nou presedinte.