Beijingul a denuntat vineri un zbor "puternic iresponsabil si periculos" al unui avion militar american in marea Chinei meridionale si a cerut Statelor Unite sa evite "orice provocare", scrie AFP.

Militarii chinezi au cerut miercuri unui avion de supraveghere P-8A Poseidon, care nu a survolat insa insulele artificiale construite de China in aceasta zona maritima disputata, sa paraseasca locul unde patrula, prin intermediul unui dialog radio tensionat, potrivit CNN.

"Trupele chineze stationate (in zona) au indepartat (aparatul american) prin radio, in conformitate cu reglementarile chineze", a confirmat Hong Lei, purtator de cuvant al diplomatiei chineze.

"Actiunile americane constituie o amenintare pentru teritoriile maritime chineze. Exista o puternica probabilitate ca acest lucru sa declanseze incidente, este puternic iresponsabil si periculos", a spus acesta, intr-o conferinta de presa.

Washingtonul a anuntat ca are in vedere trimiterea de nave si avioane in zona de 12 mile in jurul insulelor artificiale chineze, pentru a sublinia ca aceste constructii nu pot justifica revendicarea de ape teritoriale sau de spatiu aerian de catre China in aceasta zona maritima strategica.

Pana acum, "nu am avut zboruri directe deasupra" acestor lucrari, a precizat joi colonelul Warren, purtator de cuvant al Pentagonului.

Iar avertismentele emise de militarii chinezi "nu sunt rare", a mentionat un responsabil al Marinei americane.

Lucrarile efectuate de chinezi, denumite uneori "marele zid de nisip", sunt situate in zona arhipelagului Spratlys, revendicat de China, Vietnam, Filipine, Brunei, Taiwan si Malaezia.