Parlamentul Ucrainei a votat joi sa suspende cooperarea militara cu Rusia, inclusiv dreptul de tranzit spre regiunea separatista moldoveana Transnistria, relateaza agentia Associated Press, citata de Mediafax.

Verhovna Rada a votat anularea a cinci acorduri de cooperare, inclusiv unul care oferea armatei ruse drept de tranzit spre Republica Moldova, al carei teritoriu este partial controlat de un guvern separatist sustinut de Moscova.

Relatiile dintre Rusia si Ucraina s-au deteriorat dupa inlaturarea de la putere, in februarie 2014, a presedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici. Ulterior, Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea. Kievul acuza de asemenea Moscova ca ii sustine cu armament si trupe pe separatistii din estul Ucrainei.

Indepartandu-se de Rusia, Ucraina a cautat tot mai mult asistenta din partea NATO, o organizatie la care actualul Guvern de la Kiev spera sa adere la un moment dat.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari in Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la granita cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creeaza o problema logistica pentru Rusia si deocamdata nu se intrevede nicio solutie.

"Dupa cum se prezinta situatia, trebuie sa ne gandim si sa gasim o solutie. Nu ar trebui sa renuntam la Transnistria si Moldova", a declarat Vladimir Komoedov, presedintele Comisiei de aparare din Camera inferioara a Parlamentului rus, potrivit agentiei de presa Interfax.

El a adaugat insa ca Rusia nu va lua masuri de retorsiune pentru moment.

Printre acordurile anulate joi de Parlamentul ucrainean figureaza unul privind cooperarea in domeniul militar, semnat de Guvernele rus si ucrainean la Soci pe 25 noiembrie 1995 si ratificat de Legislativul de la Kiev la 10 ianuarie 2002, relateaza Interfax Ucraina in pagina electronica.

Verhovna Rada a anulat de asemenea acordurile dintre Guvernele ucrainean si rus privind organizarea transporturilor militare interstatale si a platilor aferente, privind cooperarea in domeniul spionajului militar si privind protectia reciproca a informatiilor clasificate.