Senatul statului american Nebraska a votat pentru abolirea pedepsei cu moartea, inlocuind pedeapsa capitala cu inchisoarea pe viata, informeaza joi AFP.

Desi guvernatorul republican Peter Ricketts a facut un ultim apel pentru mentinerea pedepsei cu moartea, camera unica a acestui stat din centrul SUA a adoptat legea care aboleste pedeapsa cu moartea, cu efect retroactiv, conform unui comunicat al Senatului, citeaza Agerpres.

Dupa doua ore de dezbateri, senatorii au votat marti cu 32 de voturi pentru si 15 impotriva abolirea pedepsei capitale.

Guvernatorul Ricketts a promis ca se va folosi de dreptul sau de veto pentru a se opune acestei legi, insa cele peste 30 de voturi pentru ale senatorilor sunt suficiente pentru a contracara acest demers. Prin urmare, Nebraska va deveni cel de-al 19-lea stat american, plus capitala federala Washington, care aboleste oficial pedeapsa cu moartea.

Guvernatorul nu a anuntat imediat dupa vot daca si cand se va folosi de dreptul sau de veto, care va fi insa de forma. El dispune de cinci zile pentru a face acest lucru.

Nebraska nu a mai executat niciun condamnat din 1997 si are 11 de detinuti pe 'culoarul mortii', a caror sentinte de pedeapsa capitala vor fi transformate in inchisoare pe viata.