Circa 900 de imigranti au fost salvati miercuri in Marea Mediterana, dintre care aproape 300 de o nava militara franceza angajata in cadrul operatiunii europene Triton, a anuntat paza italiana coasta, care coordoneaza serviciile de prim-ajutor, potrivit AFP, citat de Agerpres.

In cursul zilei, o nava a marinei italiene a salvat 286 de persoane care se aflau pe o ambarcatiune improvizata, la bordul careia a fost gasit un cadavru, a anuntat marina pe contul sau de Twitter.

Trei dintre persoanele salvate au fost duse cu elicopterul la spital din cauza ingrijorarilor provocate de starea sanatatii lor, a adaugat marina.

Cauza decesului constatat nu a fost precizata, insa paza de coasta repeta frecvent ca pe ambarcatiunile improvizate ale imigrantilor conditiile sunt intotdeauna "extreme".

In cursul unei alte operatiuni, doua nave vedeta ale pazei de coasta si un cargou sub pavilion olandez au salvat 320 de imigranti aflati in dificultate in apele teritoriale ale Maltei, ei urmand sa fie debarcati in Sicilia.

Ultima operatiune de salvare a zilei a fost realizata in apropierea apelor italiene de nava franceza de patrulare "Commandant Birot", au informat autoritatile franceze.

Prefectura maritima a precizat ca 297 de imigranti, dintre care 51 de femei si copii, au fost salvati in stare buna de sanatate.

Ambarcatiunea lor, un vas de pescuit lung de aproximativ 20 de metri, a fost reperat la vreo 300 de kilometri sud-est de Italia de un avion italian angajat, de asemenea, in operatiunea Triton.

Operatiunea Triton, coordonata de Frontex, agentia europeana pentru supravegherea frontierelor, a fost lansata in noiembrie 2014 pentru a ajuta Italia sa isi controleze frontiera maritima si a salva imigrantii clandestini.

Dupa o serie de naufragii devastatoare, Comisia Europeana a decis pe 23 aprilie sa tripleze bugetul operatiunii, care era initial de aproape trei milioane de euro lunar.

De la inceputul anului, aproape 38.690 de imigranti clandestini au debarcat in Italia, in timp ce vreo 1.770 de barbati, femei si copii au murit sau au disparut, potrivit unui bilant al Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), prezentat pe 19 mai.

Imigrantii din Eritreea sunt cei mai numerosi, urmati de etiopieni, somalezi, sirieni, nigerieni, cei din Gambia si alte tari din Africa Subsahariana, a precizat OIM.