Premierul irakian, Haider al-Abadi, a plecat miercuri intr-o vizita la Moscova pentru a solicita un ajutor militar rus in fata jihadistilor din gruparea Statul Islamic (SI) care au cucerit recent orasul strategic Ramadi, situat la mai putin de 100 de kilometri de capitala Bagdad, scrie AFP.

Haider al-Abadi, in fruntea unei delegatii importante, urmeaza sa fie primit joi de presedintele rus, Vladimir Putin, pentru a trece in revista "relatiile dintre cele doua tari, cooperarea din domeniul securitatii si sprijinul rus acordat fortelor irakiene de securitate pentru a combate terorismul", a informat biroul prim-ministrului.

Aceasta vizita de o zi intervine in momentul in care armata irakiana, cu ajutorul militiilor siite, pregateste o contraofensiva pentru a cuceri Ramadi, capitala provinciei majoritar sunnite Al-Anbar (vest), cazuta duminica in mainile SI, potrivit Agerpres.

Statele Unite, care conduc o campanie aeriana internationala contra SI pentru a ajuta armata irakiana, au anuntat ca vor "reexamina" strategia lor in Irak dupa caderea orasului Ramadi.

Anul trecut, Rusia a livrat Irakului mai multe avioane de lupta de tip Suhoi ca ajutor in fata jihadistilor din SI care detin controlul asupra unor vaste regiuni din Siria si Irak.