Unelte umane vechi de 3,3 milioane de ani au fost descoperite in Kenya, au anuntat miercuri cercetatori care au facut descoperirea, intr-un articol publicat de revista Nature si citat de AFP.

Descoperirea, facuta in vestul lacului Turkana, impinge cu 700.000 de ani in urma aparitia primelor unelte din piatra cioplita.

Pana in prezent, cele mai vechi instrumente datau de 2,5 milioane de ani. Ele fusesera descoperite in situl Gona, in Ethiopia.

Aceste noi vestigii sunt cu 500.000 de ani mai vechi decat primele ramasite de Homo, stramosul nostru direct. Ele dovedesc existenta capacitatilor cognitive si motrice necesare producerii uneltelor din piatra in randul homonizilor.

"In conditiile in care comunitatea stiintifica a banuit mult timp ca primele unelte de piatra au fost produse de specia Homo, descoperirea noastra arata ca un alt gen de ominid, poate o forma de australopitec mai veche, avea deja toate capacitatile cognitive si motrice necesare pentru producerea de unelte", a explicat pentru AFP Sonia Harmand, de la universitatea Stony Brook.

"Descoperirea noastra respinge ipoteza veche potrivit careia Homo habilis a fost primul producator de unelte", a continuat cercetatoarea, care este co-lider al West Turkana Archaeological Projet.

Studiul precizeaza ca ramane de stabilit definirea speciei de hominizi care a putut fabrica aceste instrumente.

"In regiunea unde lucram, ramasitile unui hominid major au fost descoperite in 1999 si publicate in 2001 in revista Nature. Este vorba despre Kenyanthropus platyops ale carui ramasite au fost descoperite la cateva sute de metri de situl nostru arheologic", a explicat ea.

"Descoperirea noastra corespunde de asemenea cronologic cu Lucy, deoarece aceasta celebra fosila de Australopithecus afarensis este datata de acum circa 3,2 milioane de ani. Lucy ar putea deci figura in lista potentialilor candidati", adauga Harmand.