Sase chinezi, printre care trei profesori universitari, au fost pusi sub acuzare pentru spionaj economic si furt de secrete comerciale in domeniul telefoniei mobile, in beneficiul Chinei, scrie AFP.

Cei sase barbati, dintre care trei sunt profesori universitari, sunt acuzati ca au furat tehnologii de la Avago Technologies si Skyworks Solutions, doua societati americane care activeaza in domeniul semiconductorilor, potrivit actului de acuzare publicat de departamentul american al Justitiei.

Unul dintre profesori, Hao Zhang, a fost arestat sambata la sosirea in Statee Unite, pe aeroportul Los Angeles.

Ceilalti cinci, sub mandat de arest international, se afla in China.

Este al 11-lea dosar de spionaj industrial al justitiei americane, dupa adoptarea, in 1996, a unei legi care pedepseste aceasta infractiune.

Obiectivul acestei infractiuni, care dateaza din 2006, era fularea unor secrete comerciale ale Avago, din California, si Skyworks (Massachusetts, nord-est), in special in ceea ce priveste tehnologiile FBAR utilizate in telefonia mobila pentru a filtra semnalul si a creste performantele.

Aceasta operatiune a fost organizata sub supervizarea responsabililor de la Tianjin University, una dintre universitatile esentiale ale ministerului chinez al Educatiei, prin intermediul unei forme fantoma din Insulele Caymans, in beneficiul unei structuri din China, ROFS Microsystems, care urma sa produca aceste tehnologii.

Hao Zhang, 36 de ani, este un fost inginer al Skyworks si profesor la Tianjin University.