Autoritatile ucrainene au prezentat marti ziaristilor doi soldati rusi care ar fi fost capturati in estul rebel si care sunt in prezent internati intr-un spital din Kiev, o demonstratie care vrea sa dovedeasca implicarea armatei ruse in conflict, scrie AFP.

Imbracati in pijamale maro, cei doi barbati, prezentati ca fiind capitanul Erofeiev si sergentul Alexandrov, se aflau in doua camere ale unui spital militar din capitala ucraineana unde ziaristii, insotiti de serviciile ucrainene de securitate, au intrat in grupuri mici.

Anterior, cei doi soldati au fost vizitati de reprezentantii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Amnesty International si ai Uniunii Europene, care nu au facut niciun comentariu la iesire.

Un purtator de cuvant militar ucrainean, Andrii Lisenko, a anuntat, in acest week-end, ca doi militari rusi au fost capturati de catre Batalionul Aidar, de voluntari, la Sciastia, in regiunea Lugansk.

El a precizat ca cei doi rusi au fost capturati in apropierea liniei frontului, fara sa ofere alte detalii.

Parlamentarul ucrainean Anton Gherascenko a postat ulterior pe Internet o inregistrare video care pare sa fie de la interogatoriul unuia dintre cei doi militari, ranit in lupte.

Militarul se prezinta ca fiind Aleksandr Aleksandrov, un sergent din cadrul Brigadei a III-a a Fortelor speciale.

El spune ca a facut parte dintr-un grup de 14 militari si il numeste pe comandantul sau si pe adjunctii acestuia.

Inregistrarea video nu a putut sa fie verificata din surse independente. Rusia nu a comentat in legatura cu aceasta evolutie.

Ucraina, Occidentul si NATO acuza in mod repetat faptul ca trupe nationale rusesti sunt mobilizate in regiunile Donetk si Lugansk. Anul trecut, autoritatile de la Kiev au postat o inregistrare video in care apareau parasutisti capturati in regiune.

La inceputul saptamanii, activisti din cadrul opozitiei ruse au publicat un raport, compilat de catre Boris Nemtov, un critic al presedintelui rus Vladimir Putin asasinat in apropiere de Kremlin, care dezvaluie ca 220 de militari rusi au fost ucisi in doua batalii majore, in estul Ucrainei.