Aproape 25.000 de persoane au parasit in masa orasul irakian Ramadi dupa ce acesta a fost atacat de militantii gruparii Statul Islamic (SI) si majoritatea se indreapta spre Bagdad, a anuntat luni ONU, potrivit Reuters.

ONU si alte agentii au inceput sa distribuie alimente, apa potabila si materiale medicale si sa lucreze la ridicarea de tabere temporare, a precizat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare din Irak, citeaza Agerpres.

Totusi, precizeaza acesta, fondurile pentru operatiuni in Irak sunt pe sfarsite si stocurile de ajutoare aproape s-au terminat.

Ramadi a cazut in weekend in mainile militantilor gruparii SI, multi dintre locuitori fiind nevoiti sa-si paraseasca locuintele pentru a doua oara, dupa un exod de 130.000 de oameni care a avut loc in aprilie.

"Mii de familii care plecasera revenisera in casele lor din Ramadi, cand luptele au izbucnit din nou, fortandu-le sa paraseasca orasul pentru a doua oara", a mai mentionat biroul ONU.

"Nimic nu este mai important acum decat sa ajutam oamenii care au plecat din Ramadi. Au probleme si trebuie sa facem tot posibilul sa-i ajutam", a spus coordonatorul ONU pentru afacerile umanitare din Irak, Lise Grande.

"Mii de oameni au trebuit sa doarma sub cerul liber pentru ca nu aveau unde sta. Am putea face mult mai mult daca am avea finantarea", a adaugat ea.

Agentiile ONU si alte organizatii acorda asistenta esentiala unui numar de 2,5 milioane de refugiati si stramutati in Irak, dar finantarea aproape s-a terminat si 56 de programe de sanatate vor fi sistate pana in iunie", avertizeaza comunicatul citat.