Jihadistii gruparii Statul Islamic (SI) au ocupat duminica, la Ramadi, cartierul general al fortelor de securitate din provincia Al-Anbar, consolidandu-si tot mai mult controlul asupra capitalei acestei regiuni din vestul Irakului, au anuntat responsabili irakieni, citati de AFP.

"Centrul de comandament al operatiunilor militare din provincia Al-Anbar a fost evacuat", a declarat pentru AFP Muhannad Haimour, purtator de cuvant si consilier al guvernatorului provinciei.

Mai multi oficiali de securitate au confirmat aceasta retragere.

Statul Islamic a lansat joi o ofensiva pe mai multe fronturi in Al-Anbar, inclusiv un asalt cu atentate sinucigase la Ramadi.

In cursul zilei de vineri, combatantii sai au ocupat complexul guvernamental din Ramadi si "au arborat steagul lor negru pe sediul politiei", a informat atunci pentru AFP un inalt responsabil al politiei.

Intr-un comunicat al ministerului de interne, guvernul irakian a anuntat vineri seara inceperea unei contraofensive la Ramadi si trimiterea de intariri.

"Situatia este periculoasa, dar Ramadi nu a cazut, iar lupta impotriva organizatiei criminale Daech (acronimul in araba al SI) continua", a scris pe contul sau de Twitter guvernatorul provinciei Al-Anbar, Sohaib Alrawi.

Daca Statul Islamic reuseste sa cucereasca in totalitate Ramadi, gruparea va controla efectiv capitalele a doua dintre cele mai mari provincii din Irak. Mosul, capitala provinciei Ninive (nord), se afla in mainile jihadistilor din iunie 2014.

O cadere a orasului Ramadi, situat la 100 km vest de Bagdad, ar fi de asemenea un regres major pentru guvernul premierului Haider Al-Abadi, care a promis ca recucerirea provinciei Al-Anbar va fi obiectivul fortelor sale, dupa eliberarea din mainile jihadistilor a orasului Tikrit, in luna martie.

Majoritar sunnita, provincia Al-Anbar, in mare parte controlata de SI, se intinde de la granitele cu Siria, Iordania si Arabia Saudita pana la portile Bagdadului.