Membri de marca ai Partidului Conservator se tem ca pana la 1,5 milioane de straini ar putea vota la referendumul privind ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, informeaza duminica Daily Telegraph in editia online.

Ministrii conservatori au fost abordati in privat de parlamentari eurosceptici care sunt ingrijorati ca David Cameron ar putea da inapoi de la promisiunea facuta britanicilor de a le oferi un cuvant de spus in ceea ce priveste viitorul Marii Britanii in Europa, deoarece el si-ar dori ca Regatul Unit sa ramana in Uniunea Europeana. Disputa are legatura cu registrul electoral care urmeaza sa fie folosit la referendumul programat pentru sfarsitul lui 2017, noteaza Agerpres.

Guvernul a anuntat ca va decide asupra celor care au drept de vot la plebiscit atunci cand va publica Legea referendumului privind UE, asteptata pentru urmatoarele luni. Parlamentarii conservatori care se opun ramanerii Marii Britanii in UE doresc ca la referendum sa fie folosit registrul electoral utilizat pentru alegerile generale, la care sa se adauge posibilitatea ca membrii Camerei Lorzilor sa poata vota.

Insa ei se tem ca executivul ar putea permite folosirea unui registru electoral distinct, folosit de pilda la alegerile pentru consiliile locale sau pentru Parlamentul European. Acest registru permite unui numar de 1,5 milioane de cetateni ai altor tari din UE care traiesc pe teritoriul Marii Britanii sa voteze la alegerile locale si europene.

In registrul electoral pentru Westminster (parlamentul britanic) sunt inregistrati 45,3 milioane de alegatori, in timp ce in registrul electoral pentru alegerile locale si europene sunt inregistrati 46,8 milioane de alegatori. Daca lupta intre cei care vor sa ramana in UE si cei care vor sa paraseasca blocul comunitar va fi stransa, atunci voturile cetatenilor din alte tari ale UE care locuiesc pe teritoriul Marii Britanii ar putea fi decisive, explica Daily Telegraph.

In privat, surse guvernamentale au indicat ca se asteapta ca "punctul de plecare" al Legii referendumului privind UE sa fie registrul electoral folosit pentru alegerea reprezentantilor in Westminster, care ii exclude pe cetatenii straini. Chiar si asa, parlamentarii eurosceptici se tem ca liber-democratii din Camera Lorzilor, conservatorii pro-UE si Partidul Laburist, care se opune organizarii referendumului, si-ar putea uni fortele in incercarea de a inclina balanta in favoarea unui vot care sa permita ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.