Turcia afirma ca a doborat sambata un elicopter sirian ce ii violase spatiul aerian, dar media de stat din Siria spune ca era doar o drona de supraveghere telecomandata.

Turcia, membra NATO, si critic vehement al presedintelui sirian Bashar al-Assad are o granita de 900 de kilometri cu Siria si trimite frecvent avioane de lupta pe frontiera.

Ministrul apararii Ismet Yilmaz a declarat ca avioanele de lupta au tras asupra unui elicopter ce intrase in spatiul aerian turc imediat dupa ora 14.00, ora locala. L-a traversat cale de peste 10 km, pentru o perioada de cinci minute pana sa se traga asupra lui, a spus oficialul, potrivit agentiei Anadolu.

Pe de alta parte televiziunea de stat siriana a negat ca Turcia a doborat aeronava si a spus ca a fost pusa la pamant doar o drona de supraveghere.

Martori oculari din provincia turca Hatay, la granita cu Siria, au declarat ca au vazut o aeronava asupra careia s-a deschis focul si care s-a dezintegrat in aer. Televiziunile de stiri au spus ca resturile au cazut in Siria.

Armata turca a ridicat nivelul de securitate in provincie dupa incident.

Turcia a primit peste 1,7 milioane de refugiati si a cerut in mod repetat rasturnarea de la putere a lui Assad din cauza modului cum a tratat revolta impotriva sa si conflictul ce a urmat.

Assad spune insa ca sprijinul Turciei a fost factorul-cheie ce i-a ajutat pe insurgentii islamisti sa preia controlul orasul Idlib, din nord-estul Siriei, la inceputul acestui an.

Turcia a respins acuzatiile ca a livrat arme islamistilor ce lupta pentru debarcarea lui Assad.