Franta s-a declarat sambata impotriva sistemului de cote obligatorii de repartizare a imigrantilor ilegali intre statele membre ale blocului comunitar, propus recent de Comisia Europeana, transmite AFP, citata de Agerpres.

'Noi dorim sa fim clari in aceasta privinta: eu sunt impotriva instaurarii de cote de imigranti. Aceasta nu a corespuns niciodata propunerilor franceze', a declarat premierul Manuel Valls, in timpul unei deplasari la frontiera franco-italiana, unde sute de imigranti au fost retinuti in ultimele zile.

In urma valului de imigranti ilegali care sosesc in Europa, in special in Italia, Comisia Europeana a propus miercuri un plan de actiune ce prevede repartizarea acestora pe cote obligatorii intre statele membre ale Uniunii Europene.

Conform propunerii executivului european, intr-o prima etapa ar urma sa fie elaborat pana la sfarsitul lunii mai un mecanism provizoriu prin care tarile blocului comunitar sa fie obligate sa preia 20.000 de refugiati, iar pana la sfarsitul anului sa fie creat un mecanism permanent.

Aplicarea propunerii Comisiei, propunere inclusa intr-o Agenda Europeana pentru Imigratie, este conditionata de aprobarea ei la Consiliul European din luna iunie.

Insa, in timp ce statele afectate cel mai sever de valul de refugiati proveniti din Africa si Orientul Mijlociu, precum Italia si Germania, s-au declarat multumite de planul prezentat, altele se opun acestuia, cum este cazul Cehiei, Poloniei, Ungariei si al Marii Britanii, cea din urma beneficiind oricum de aplicarea optionala a deciziilor ce tin de politica europeana in domeniul Justitie si Afaceri Interne.