Djohar Tsarnaev a fost condamnat la moarte pentru implicare in atentatul comis la maratonul din Boston, in 2013. Cei 12 jurati au trebuit sa decida intre pedeapsa cu moartea si inchisoarea pe viata pentru Djohar Tsarnaev. Juriul federal a deliberat timp de 14 ore si a decis ca Tsarnaev, in varsta de 21 de ani, sa fie executat prin injectie letala.

Djokhar TsarnaevFoto: Agerpres/AP

Avocatii lui Tsarnaev au sustinut ca, la momentul comiterii atacului, Djohar, la acea vreme in varsta de 19 ani, il privea cu admiratie pe fratele sau mai mare, Tamerlan, in varsta de 26 de ani, si ca a fost puternic influentat de el.

Potrivit CNN, Djohar n-a avut vreo reactie deosebita la citirea verdictului. Tanarul de origine cecena a fost gasit vinovat pentru toate cele 30 de capete de acuzare, pentru 17 dintre acestea fiind prevazuta pedeapsa capitala.

Ministrul american la Justitiei: "Stim prea bine ca acest verdict nu va vindeca sufletele celor care i-au pierdut pe cei dragi si nici spiritele celor care au suferit un prejudiciu din cauza acestor acte pline de lasitate. Dar pedeapsa capitala este o pedeapsa adecvata pentru aceste crime atroce".

Fratele lui Djohar, Tamerlan Tsarnaev, a fost ucis in timpul confruntarii cu politia la 18 aprilie 2013, la doar cateva ore dupa ce autoritatile au prezentat fotografiile lor. Djohar a fost arestat la 19 aprilie, grav ranit, ascuns in suburbiile Bostonului.

Trei persoane au fost ucise, inclusiv un copil de 8 ani, si alte 264 au fost ranite. 17 persoane au suferit amputatii in momentul exploziei celor doua bombe puse de fratii de origine cecena, aproape de linia de sosire a maratonului din Boston in 15 aprilie 2013.

Dublul atac le-a amintit americanilor de atentatele de la 11 septembrie. Unele victime, cum ar fi Liz Norden, ai carei doi fii s-au ales cu picioarele amputate si-au promis sa nu lipseasca o zi de la proces pentru a incerca sa inteleaga de ce tanarul un musulman de origine cecena, a facut acest gest, scrie AFP.