Armata guvernamentala siriana lupta impotriva combatantilor din cadrul gruparii extremiste sunnite Stat Islamic (SI) la unul sau doi kilometri de vestigiile antice de la Palmira, incluse in patrimoniul UNESCO, a afirmat joi pentru Reuters directorul general pentru antichitati si muzee din Siria, informeaza Mediafax.

Maamoun Abdoulkarim a avertizat ca gruparea jihadista va distruge situl istoric de la Palmira daca va reusi sa-l cucereasca.

"Ei vor distruge tot ce exista acolo", a deplans el.

Palmira, numita in prezent Tadmur, este unul dintre cele mai bogate siturile arheologice din lume, inclus in 2013 in patrimoniul UNESCO.

Gruparea Stat Islamic a difuzat mai multe inregistrari video in care membrii sai devasteaza situri istorice la Ninive, Nimrud, Hatra sau Khorsabad.

"Ne rugam la Dumnezeu ca armata siriana sa-i respinga", a declarat Maamoun Abdoulkarim. "Stim ce vor face. Experienta a aratat-o la Nimrud si la Mosul", a spus el.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant).

Bilantul conflictului depaseste 200.000 de morti.

Fanatici ai Statului Islamic distrugand monumente arheologice in Mosul: