Jihadistii gruparii Statului Islamic (SI), care fac un titlu de glorie din distrugerea unor situri antice din Irak, se afla la portile Palmirei, bijuterie antica a desertului sirian inscrisa in Patrimoniul mondial al UNESCO, scrie AFP.

"Palmira este amenintata", a afirmat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). "Luptele se deruleaza la 2 km est de oras dupa ce SI a cucerit toate posturile armatei intre Suhna si Palmira".

Valoarea istorica a acestei oaze aflata la circa 240 km nord-est de Damasc este insetimabila, deoarece adaposteste ruinele monumentale ale unui mare oras care a fost unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice. Arhitectura sa uneste tehnici greco-romane cu traditii locale si este influentata de persi, potrivit UNESCO.

"Tocmai am vorbit la telefon cu colegii mei din Palmira, mi-au confirmat ca ei (jihadistii) sunt la doi kilometri de oras. Aviatia ii bombardeaza si sper ca acesti barbari nu vor patrunde in oras", a declarat Maamoun Abdulkarim, directorul Antichitatilor si muzeelor siriene (DGAM).

"Daca SI intra in Palmira, inseamna distrugerea sa, o catastrofa internationala" si "repetarea barbariei si salbaticiei care s-au produs la Nimrud, Hadra si Mosul", a avertizat el.

Rebelii au controlat orasul in februarie - septembrie 2013, inainte ca Palmira sa fie recucerita de armata. In timpul luptelor, templul lui Baal a suferit cateva daune din cauza focurilor de artilerie.

O inregistrare video difuzata in urma cu o luna pe retelele sociale arata jihadistii distrugand cu buldozere, ciocane si explozibil situl arheologic irakian Nimrud, bijuterie a imperiului asirian.

Acestia provocasera deja daune la Hatra - localitate romana veche de 2.000 de ani - si muzeul din Mosul, in nordul Irakului.

In Siria, jihadistii au distrus doi magnifici lei asirieni la Raqa.