Statele Unite au ridicat tonul in fata strategiei Chinei de a construi insule semi-artificiale in arhipelagul strategic Spratlys, in marea Chinei meridionale, revendicat de Beijing si de mai multe tari asiatice, scrie AFP.

China construieste insule in Marea Chinei de SudFoto: Captura video

Militarii americani au confirmat miercuri ca reflecteaza la mai multe "optiuni" pentru a semnala Chinei refuzul de a accepta politica faptului implinit.

Astfel, este avuta in vedere trimiterea de nave militare la mai putin de 12 mile (19 km) de insulele ocupate de China, deci in apele teritoriale ale acestora.

Sau trimiterea de avioane de supraveghere maritima in spatiul lor aerian, pentru a arata refuzul unei suveranitati chineze asupra zonei.

Responsabilii americani subliniaza ca aceasta constructie de insule semi-artificiale nu permite revendicarea de ape teritoriale in jurul lor si nici a spatiului aerian.

"Numeroasele infrastructuri pe care chinezii le construiesc sunt pe recife scufundate si nu dau dreptul unor revendicari teritoriale", a spus miercuri, in fata Senatului, David Shear, insarcinat cu Asia in echipa secretarului Apararii Ashton Carter.

Beijingul a denuntat deja intentiile americane, ministerul Afacerilor externe apreciind ca "libertatea de navigare nu inseamna ca nave sau avioane militare ale unei tari pot intra deliberat in apele teritoriale sau in spatiul aerian al unei alte tari".

Pe reciful Fiery Cross, chinezii au construit deja prin operatiuni de dragare o insula artificiala cu o lungime de aproape trei kilometri, potrivit CSIS (Center for strategic and international studies), un think-tank american care a creat un site ce permite urmarirea evolutiei lucrarilor pe insule.

China construieste o pista de aterizare pe insula, o infrastructura de care nu dispune in arhipelag, spre deosebire de alti rivali.

Itu Iba, singura insula cu apa dulce

Insulele Spratlys sunt in vast arhipelag coralian in marea Chinei meridionale, intinzandu-se pe circa 410.000 kilometri patrati. Ele sunt situate la o intersectie de rute maritime strategice pentru comertul mondial si se crede ca dispun de importante rezerve de hidrocarburi.

Cea mai mare insula, Itu Iba, este ocupata de Taiwan si masoara 1,3 km lungime pe 366 metri, in zona cea mai intinsa. Este singura care dispune de apa dulce.

Insulele sunt disputate de China, Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia si Taiwan. Tarile din regiune se tem de o actiune in forta a gigantului chinez.

SUA nu s-au pronuntat in ceea ce priveste chestiunile de suveranitate, dar cere ca acestea sa nu fie transate prin forta.

Pentagonul a aratat vineri ca Beijingul a castigat aproape 800 de hectare din mare incepand cu ianuarie 2014, dintre care trei sferturi din ianuarie 2015. Lucrarile vizeaza cinci recife sau insule diferite, potrivit Pentagonului.

Multi strategi americani sunt ingrijorati de ideea ca Beijingul ar putea transforma insulele in baze avansate pentru armament sofisticat, in conditiile in care China controleaza militar aceasta mare.

"Politic, un control chinez (total) asupra marii Chinei meridionale ar reprezenta o lovitura majora asupra perceptiei in regiune a puterii americane", a subliniat Alexander Sullivan, un expert al think-tank-ului CNAS (Center for a New American Security).

Pe plan strict militar, acest control total al Beijingului ar putea "slabi eforturile Washingtonului de a veni in ajutorul" Taiwanului sau al Filipine, daca aceste tari ar intra in confict cu China, subliniaza el.