Vaticanul a anuntat miercuri ca a incheiat negocierile cu oficialii palestinieni cu privire la tratatul care ar recunoaste efectiv Palestina ca stat, transmit agentiile DPA si EFE, citate de Agerpres.

Papa Francisc s-a referit la "statul Palestina" in timpul vizitei de anul trecut la locurile sfinte ale crestinismului, dar la nivel oficial Vaticanul inca intretine relatii diplomatice cu Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a mentionat ca sambata (16 mai) Papa il va primi in audienta pe liderul palestinian Mahmoud Abbas, cu o zi inaintea canonizarii primilor doi sfinti de limba araba din Biserica Catolica.

Potrivit EFE, acordul, care va fi incheiat in "viitorul apropiat", va viza "aspecte esentiale ale vietii si activitatii Bisericii Catolice in Palestina", releva un comunicat de presa la Vaticanului.

Intrebat care este diferenta dintre acordul incheiat in anul 2000 cu OEP si cel actual, subsecretarul de stat al Vaticanului pentru relatii cu statele, Antoine Camilleri, a invocat adoptarea pe 29 noiembrie 2012 a unei rezolutii a ONU ce recunoaste Palestina ca stat observator nemembru al Natiunilor Unite.

Israelul a reactionat la scurt timp dupa anuntul de miercuri al Vaticanului, declarand ca decizia acestuia de a semna un tratat cu Autoritatea Palestiniana prin care se recunoaste efectiv statul Palestina este "dezamagitoare".

"Suntem dezamagiti de decizia Vaticanului si credem ca ea nu va ajuta la readucerea palestinienilor la masa negocierilor" de pace, a declarat Emmanuel Nahshon, purtator de cuvant al diplomatiei israeliene.