Migrantii care traverseaza Marea Mediterana in incercarea de a ajunge in Europa trebuie trimisi inapoi, a afirmat miercuri ministrul britanic de Interne, Theresa May, cu o zi inainte ca executivul de la Bruxelles sa prezinte public un plan de actiune pentru a putea face fata valului in crestere de imigratie pe aceasta ruta, scrie AFP.

Masura cea mai contestata a acestui plan este instituirea de cote obligatorii pentru repartizarea acestor migranti intre tarile europene.

Principiul cotelor, cerut de Italia, este sustinut de Germania si Franta, iar cele mai puternice voci de opozitie apartin Londrei si Budapestei.

O astfel de redistribuire nu va putea fi insa impusa Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei, in conditiile in care cele trei tari nu sunt supuse legislatiei europene in materie de azil si imigratie.

Theresa May, care urmeaza sa fie reconfirmata in functie de premierul David Cameron, reales pentru un al doilea mandat, impunerea de cote nu va face decat sa incurajeze migrantii sa recurga la astfel de traversari periculoase.

"UE trebuie sa lucreze pentru crearea de locuri de primire securizate in Africa de Nord, cu un program activ de revenire" in tarile de origine, a spus ministrul, intr-un editorial publicat de Times.

"Nu sutn de acord cu sugestia" sefei diplomatiei UE Federica Mogherini potrivit careia "nici macar un singur refugiat sau migrant interceptat in mare nu va fi trimis inapoi impotriva vointei sale".

In prezent, preluarea de refugiati se face pe baza de voluntariat.

Marea Britanie a refuzat anul trecut sa contribuie financiar la o misiune a UE de cautare si salvare in Mediterana.

Cu toate acestea, o nava a marinei britanice, HMS Bulwark, amplasata in Mediterana de zece saptamani, a salvat miercuri 445 de migranti care pluteau in deriva.

Circa 1.800 de oameni au murit in naufragii in Mediterana de la inceputul anului, potrivit Organizatiei internationale pentru migratie.