O banca ruseasca detinuta de stat plateste serviciile de aparare in justitie ale unui angajat acuzat in New York ca spioneaza pentru Moscova, informeaza The Moskow Times.

Sediu VneshekonombankFoto: Wikipedia / user: mrduk

Yevgeny Buryakov si alti doi cetateni rusi, Igor Sporyshev si Victor Podobnyy, sunt acuzati ca au conspirat pentru a aduna informatii economice pentru Rusia - inclusiv despre sanctiunile SUA impotriva Kremlinului- si pentru recruta locuitori din New-York ca surse de informatii.

Avocatul lui Buryakov, Scott Hershman, a declarat judecatorului districtual Richard Berman marti ca firma sa, White & Case a semnat un contract de servicii juridice cu angajatorului lui Buryakov, banca de stat Vneshekonombank.

Procurorii au spus insa ca a permite unei terte parti sa finanteze apararea lui Buryakov ar putea fi un conflict de iterese. Judecatorul a anuntat ca va tine audieri pe 18 mai pentru a stabili daca exista un astfel de conflict.

Decizia bancii de a plati avocatii lui Buryakov vine dupa ce ministerul de externe rus a cerut Statelor Unite sa-l elibereze pentru ca procurorii nu au adus destul probe pentru sustinerea acuzatiilor.

Buryakov a pledat nevinovat la acuzatiile de conspiratie si de spionaj in favoarea Rusiei.

Procurorii spun ca Buryakov s-a angajat in activitati pentru serviciul de informatii extern rusesc sub acoperire activitatii de bancher de la Vneshekonombank in New York.

El inca apare pe site-ul institutiei financiare ca reprezentant adjunct pentru filiala new-york-eza.

Sporyshev a fost reprezentant comercial al Rusiei intre 2010 si 2014, iar Pobodnyy a lucrat ca atasat rusesc la ONU intre 2012 si 2013, spun autoritatile americane. Cei doi nu mai sunt in Statele Unite.

Procurorii afirma ca acestia s-au bucurat de imunitate diplomatica cat au lucrat in New York.