Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale de la Kiev i-a sugerat presedintelui ucrainean Petro Poroshenko sa reduca suprafata zonei interzise din jurul centralei nucleare de la Cernobil la o raza de zece kilometri si sa creeze o arie naturala protejata pe restul de doua treimi, a declarat ministrul Ihor Shevcenko, potrivit Interfax Ucraina.

Cernobil - intrarea in orasFoto: Ioana Moldovan

"Am semnat un document pentru crearea rezervatiei naturale a biosferei Cernobil, zona cea mai apropiata, de aproximativ zece kilometri in jurul centralei, va ramane zona interzisa, in timp ce restul teritoriului va fi transformat in rezervatia biosferei Cernobil", a declarat ministrul cu ocazia unui briefing de presa sustinut la Kiev pe 8 mai, adaugand ca activitatile economice vor fi permise si ca populatia va putea sa locuiasca in unele parti din rezervatie.

"Nivelul de radiatii este sigur si pot fi desfasurate activitati economice aici", a declarat Shevcenko, adaugand ca au fost aprobate documente relevante de catre toate agentiile publice si ca acestea au fost trimise Ministerului Justitiei, urmand ca ulterior sa fie trimise presedintelui, care va emite un decret.

Reactorul numarul 4 al centralei sovietice din Cernobil (nordul Ucrainei) a explodat in data de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, in cursul unui test de securitate, provocand cea mai mare catastrofa nucleara civila pana la aceasta data. Explozia de la Cernobil a contaminat o buna parte a Europei, in special Ucraina, Rusia si Belarus, pe atunci parti ale URSS.