Un cutremur de 7,3 grade pe scara Richter s-a produs marti dimineata in Nepal. Seismul a avut loc la ora 7:05 GMT (10:05 ora Romaniei) la o adancime de 18,5 km, la o distanta de 83 km de capitala Kathmandu si de 68 km de orasul Namche Bazar, apropiat de Everest, anunta Institutul American de Geofizica (USGS).

Cutremur in NepalFoto: USGS

Ora 18:46 Cel putin 41 de persoane au murit in urm cutremurului produs marti in nepal.

Cele mai multe victime se inregistreaza in satele si orasele de la est de Khatmandu, zone afectate puternic de seismul seismul din 25 aprilie.

Satenii care si-au vazut locuintele prabusindu-se au declarat ca singurul motiv pentru care mai sunt in viata este pentru ca locuiesc in corturi, relateaza Reuters.

Serviciile de interventie au raportat ca s-au produs daune majore in sate din zona deja puternic afectata Charikot, salvatorii precizand ca exista oameni prinsi sub daramaturi.

Ora 13.35: Cel putin 14 persoane au murit in Nepal, 6 in India, si cateva sute de persoane sunt ranite in urma cutremurului care a provocat prabusirea mai multor cladiri afectate de cutremurul din luna aprilie, relateaza Reuters.

5 persoane au murit in Sindhupalchowk, districtul de la est de Kathmandu care a inregistrat cel mai mare numar de decese dupa cutremurul produs in urma cu 3 saptamani, a anuntat administratorul districtual Krishna Gwayali. Victimele se afla pe o autostrada inspre Tibet, a mai precizat oficilul.

Sase persoane au murit in districtul Dolakha, apropiat de epicentrul seismului, a declarat un martor, adaugand ca echipele de interventie incearca sa ajunga la 3 persoane captive intr-o casa.

Trei persoane au decedat in capitala Kathmandu.

In tara invecinata, India, cel putin 5 persoane au murit dupa ce mai multe cladiri s-au prabusit. O persoana a fost ucisa de stanci desprinse de undele de soc in Tibetul chinezesc.

Ora 11.31: Cel putin 4 persoane au murit in orasul Chautara, conform AP.

Ora 11.23: Reuters anunta alunecari masive de teren, precum si primele victime, ale caror cadavre au fost scoase dintr-o cladire din orasul Chautara

---------------------

Epicentrul cutremurului a fost apropiat de tabara de la baza Muntelui Everest, care a fost evacuata dupa avalansa provocata de cutremurul din data de 25 aprilie, avalansa in care au murit 18 alpinisti.

Centrul Centrul European de Seismologie anunta in Nepal mai multe replici - cele mai puternice: 5,6 grade, 5,5 grade, respectiv 6,2 grade.

Potrivit Reuters, undele de soc au fost resimtite in nordul Indiei si pana in capitala New Delhi, unde cladirile s-au zguduit mai mult de 1 minut.

In capitala Kathmandu, oamenii au iesit in strada. Nu sunt anuntate deocamdate pagube umane sau materiale.

Cutremurul produs in Nepal in luna aprilie a provocat moartea a peste 8.000 de persoane si a distrus mii de locuinte.

Revenim cu informatii