Parchetul macedonean a anuntat luni ca 30 de persoane de origine albaneza, intre care 18 kosovari, au fost inculpati pentru "terorism" dupa ce au fost arestate in cursul unor lupte intre politie si un grup armat soldate cu 22 de morti, la Kumanovo (nord), relateaza AFP in pagina electronica.

"Suspectii sunt acuzati de terorism, deoarece au pus in pericol ordinea constitutionala si securitatea" tarii, a anuntat Parchetul intr-un comunicat. De asemenea, unii dintre ei sunt acuzati de "posesie ilegala de arme si explozivi", se mai arata in comunicat, citeaza Mediafax.

Din cei 30 de inculpati, "18 sunt kosovari, 11 sunt cetateni macedoneni, dintre care doi traiesc in Kosovo, si unul este din Albania, dar locuieste in Germania. Majoritatea au intrat ilegal in Macedonia", potrivit Parchetului.

Opt agenti de politie si 14 presupusi membri ai unui grup kosovar de gherila au murit in confruntari armate care au avut loc sambata si duminica in orasul macedonean Kumanovo, situat in apropierea frontierei cu Kosovo.

Zeci de vehicule ale politiei au patruns sambata in orasul Kumanovo, in cadrul unei "operatiuni impotriva unui grup ilegal" de gherila acuzat ca pregateste atacuri impotriva institutiilor guvernamentale macedonene. Potrivit site-ului cotidianului kosovar Gazeta Express, cinci civili, inclusiv o fetita de opt ani, - etnici albanezi - au fost ucisi in Kumanovo, localitate situata la 40 de kilometri nord de Skopje, capitala Macedoniei.

La sfarsitul lunii aprilie, aproximativ 40 de presupusi membri ai unui grup de gherila din Kosovo au patruns ilegal pe teritoriul Macedoniei, unde au atacat o sectie de politie. Atacul a avut loc pe 21 aprilie la o sectie de politie din localitatea macedoneana Gosince, situata in apropierea frontierei dintre Macedonia si Kosovo. Patru agenti de politie au fost sechestrati, incatusati si batuti de cei 40 de kosovari de etnie albaneza. "Cei 40 de indivizi inarmati aveau simboluri ale Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA/UCK); vorbeau in albaneza, i-au dezarmat pe agentii de politie si au spus ca vor tara lor si ca nu accepta Acordul de la Ohrid. Consideram ca este un atac terorist", comunica la acea vreme Ministerul macedonean de Interne.

Armata macedoneana a fost implicata intr-un scurt conflict cu gherilele UCK in anul 2001, incheiat cu Acordul de la Ohrid. Fosta regiune sarba Kosovo, cu populatie majoritar albaneza, si-a proclamat independenta in februarie 2008, dupa razboiul dintre gherilele albaneze si armata sarba din perioada 1998-1999.