Regele Salman al Arabiei Saudite va lipsi de la summitul tarilor din Golf cu presedintele Barack Obama arata divergentele dintre Ryad si aliatul sau traditional fata de strategia legata de Iran, principalul rival regional al monarhiilor arabe, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In conditiile in care unii analisti vad aceasta absenta ca o sfidare fata de SUA, altii continua sa creada ca regatul doreste in continuare "sa faca afaceri" cu Washingtonul, aliatul sau de lunga durata.

Arabia Saudita va fi reprezentata de doi dintre oamenii forte ai momentului: printul mostenitor si ministrul de Interne, Mohammed Ben Nayef, si fiul regelui, Mohammed, viitorul print mostenitor si ministru al Apararii.

Presedintele Obama si-a invitat omologii arabi din Golf miercuri, la Casa Alba, urmand ca a doua zi sa se reintalneasca intr-un summit la Camp David, la nord de Washington, cu obiectivul de a restabili increderea, dupa divergentele care au aparut in ultimii ani in ceea ce priveste Iranul, Siria si Orientul Apropiat.

Dar doar emirii din Kuweit si Qatar vor asista la summit, ceea ce exprima "o lipsa de consideratie, neintelegere si lipsa de respect pentru persoana lui Barack Obama", spune analistul Abdelkhaleq Abdallah din Emirate.

"Diferendul pare profund" asupra Iranului care, pentru vecinii sai arabi, este "sursa unei instabilitati in crestere" in Orientul Mijlociu, adauga el.

Expertul saudit Jamal Hashoggi, legat de familia regala, spune ca nu stie motivele absentei regelui Salman la Washington. "Dar trimiterea a doi dintre oamenii forte ai regatului arata ca Arabia Saudita vrea sa faca afaceri" cu Washingtonul, precizeaza el, subliniind ca americanii "il cunosc foarte bine pe Mohammed Ben Nayef".

Ministrul saudit al Afacerilor externe a explicat ca regele va fi absent din "cauza datei summitului" care coincide cu incetarea focului in Yemen, prevazuta marti seara, si cu "inaugurarea Centrului Regele Salman pentru ajutor umanitar" in aceasta tara, unde Ryadul conduce o coalitie impotriva unei rebeliuni siite.

Dar neincrederea este evidenta intre monarhiile din Golf si SUA.

"Majoritatea tarilor din Golf se teme sa vada un acord asupra dosarului nuclear iranian care va conduce la mai mult interventionism iranian. SUA trebuie, in lumina relatiei lor istorice cu tarile din Golf, sa faca totul pentru a constrange Iranul sa-si respecte vecinii", a declarat pentru AFP o sursa oficiala din Golf.

Pentru Arabia Saudita si partenerii sai din Consiliul de Cooperare din Golf (CCG) este esential sa existe "o intelegere reciproca asupra a ceea ce vor fi legaturile privind securitatea din Golf", a subliniat Asaad al-Shamlan, profesor la Institutul din Ryad pentru studii diplomatice.

Inainte de Iran, incapacitatea lui Obama sa faca presiuni asupra Israelului pentru o solutie in Orientul Apropiat, precum si reversurile Primaverilor Arabe au otravit relatiile dintre Statele Unite si Golf.

"Sauditii vad divergente cu SUA nu doar asupra Iranului, dar si asupra manierei de a face fata consecintelor Primaverii Arabe", arata Charles Schmitz, cercetator la Institutul pentru Orientul Mijociu din Washington.

"SUA vad in Primaverile arabe o miscare a tinerilor care aspira la democratie si libertate. Sauditii vad o revolta care ameninta privilegiile familiilor regale din regiune", explica el.

Chiar si in ceea ce priveste Yemenul intelegerea nu este decat de fatada, spune Jane Kinninmont, adjunct al sefului de programe pentru Orientul Mijlociu la Chatham House.

Inaintea summitului, secretarul american de stat John Kerry a incercat sa calmeze temerilor CCG in ceea ce priveste acordul interimar pe dosarul nuclear iranian. El a anuntat ca tara sa va propune monarhiilor din Golf un nou acord pentru securitate.

"Astazi si la Camp David suntem in curs de a prezenta o noua serie de angajamente care vor crea intre SUA si CCG un nou pact de securitate", a declarat Kerry, dupa ce s-a intalnit vineri, la Paris, cu omologii sai din Golf.