Doar cinci companii americane stau pe aproape jumatate de trilion de dolari in conditiile in care sistemul fiscal din SUA si reticenta ce domina economia globale descurajeaza firmele sa-si cheltuie in strainatate rezervele imense, scrie Financial Times.

DolariFoto: Flickr / Ervins Strauhmanis

Apple, Microsoft, Google, Pfizer si Cisco stau pe rezerve de bai lichizi de 439 miliarde de dolari, adica peste un sfert din totalul de 1,73 trilioane de dolari detinuti de grupuri de firme din SUA, arata datele Moody’s.

Primele 50 au impreuna aproape 1,1 trilioane de dolari, iar Apple detine peste o zecime din rezervele de bani lichizi.

Analiza Moody’s arata un avans de 4% in rezervele cash ale companiilor pe care le monitorizeaza (nu sunt incluse companiile financiare) in ultimul an.

Sumele in crestere subliniaza retinerea consiliilor de administratie ale companiilor de a repatria banii tinuti in strainatate, chiar si in conditiile in care se imprumuta pentru a finanta cheltuieli record cu dividende, rascumpari de actiuni si achizitii.

Moody’s estimeaza ca 64% din banii lichizi, circa 1,1 trilioane de dolari, sunt tinuti in afara SUA, suma in crestere de la 950 mld. dolari, adica 57%, cat erau acum un an.

“S-a facut prea putin progres intr-o reformare a taxarii corporatiilor ce ar incuraja companiile din SUA sa-si repatrieze permanent fondurile tinute in strainatate”, spune Richard Lane, reprezentant Moody’s.

Costurile reduse de imprumut au descurajat companiile sa “umble” la banii din strainatate pentru ca directorii cauta sa evite taxarea profiturilor obtinute in afara SUA.