China a detronat Statele Unite din pozitia de cel mai mare importator de titei pentru prima oara in luna aprilie si este de asteptat ca achizitiile tarii asiatice sa ramana la un nivel ridicat in ciuda economiei in pierdere de viteza, ceea ce va avea consecinte pe termen lung asupra pietelor petrolului, scrie Reuters.

Tanker petrolierFoto: www.richard-seaman.com

Cresterea importurilor a surprins deoarece a doua economie a lumii incetineste si era de asteptat ca cererea sa de petrol sa se stabilizeze.

Totusi, preturile mici ale petrolului din China si o serie de reduceri de dobanda ce tintesc impulsionare cresterii economice au fost factorii ce au dat avant cerererii de petrol.

Importurile de titei au atins luna trecuta nivelul record de 7,4 milioane de barili pe zi (bpd), peste importurile estimate ale SUA, de 7,2 milioane bpd.

Desi China ar putea reveni pe pozitia secunda in lunile urmatoare, este, in mod evident, pe cale sa depaseasca permanent Statele Unite in topul importatorilor mondiali.

China este deja cel mai mare consumator de energie din lume.

Prin depasirea Statelor Unite, China devine cel mai mare consumator pentru aproape toate marfurile, inclusiv carbune, minereu de fier si pentru majoritatea metalelor, ceea ce va avea implicatii majore pentru pietele lumii, ce continua sa-si mute centrul de greutate dinspre vest spre est.

Scaderea de 60% a preturilor petrolului intre iunie 2014 si ianuarie 2015 datorita ofertei superioare a incurajat China sa-si faca stocuri, schimband atat traseele comerciale cat si politica din lumea petrolului.

In ultima decada, producatorii de titei din toata lumea au trebuit sa-si schimbe radical rutele comerciale in conditiile in care importurile SUA au scazut de la peste 10 milioane bpd acum zece ani pana la circa 7 milioane bpd acum, totul in conditiile in care importurile Chinei au crescut de sapte ori.