Confruntari armate ce au avut loc sambata si duminica in Macedonia, la Kumanovo, oras situat in nordul tarii, la granita cu Kosovo, s-au soldat cu 22 de morti, dintre care opt politisti macedoneni si 14 membri ai unei grupari armate, presupusa a fi de origine albaneza, relateaza AFP.

Confruntari armate in MacedoniaFoto: Agerpres/EPA

"Opt politisti au fost ucisi, iar alti 37 au fost raniti", a declarat presei un purtator de cuvant al politiei, Ivo Kotevski, precizand ca operatiunea impotriva gruparii armate este pe punctul de a fi incheiata.

"De cealalta parte, 14 cadavre in uniforma au fost gasite la fata locului", a adaugat el, facand referire la membri ai gruparii.

Potrivit purtatorului de cuvant, atacatorii faceau parte dintr-un "grup terorist deosebit de periculos", ai carui membri sunt vizati de mandate internationale de arestare.

Acesta a mai precizat ca peste 30 de persoane au participat la atac, majoritatea cetateni din Macedonia, dar si cinci din Kosovo si unul din Albania, toti presupusi a fi de origine albaneza.

  • Uniunea Europeana s-a declarat "profund ingrijorata" de aceste violente, care reinvie temerile privind un conflict similar cu cel din 2001, care a opus timp de sase luni fortele armate si rebelii albanezi ce reclamau mai multe drepturi sociale.
  • NATO a indemnat la "retinere". "Fac apel la fiecare dintre parti sa dea dovada de retinere si sa evite orice noua escaladare, in interesul tarii si al intregii regiuni", a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intr-un comunicat.

In orasul macedonean Kumanovo, situat in apropierea frontierei cu Kosovo, traiesc multi etnici albanezi, in principal musulmani, in timp ce populatia Macedoniei este majoritar crestin-ortodoxa.

Potrivit Mediafax, zeci de vehicule ale politiei au patruns sambata in Kumanovo, in cadrul unei "operatiuni impotriva unei grupari ilegale" acuzata ca pregateste atacuri impotriva institutiilor guvernamentale macedonene.

Cotidianul kosovar Gazeta Express a scis sambata, cinci civili, inclusiv o fetita de opt ani, - etnici albanezi - au fost ucisi in Kumanovo, localitate situata la 40 de kilometri nord de Skopje, situatie care genereaza temeri privind un nou conflict interetnic.

La sfarsitul lunii aprilie, aproximativ 40 de presupusi membri ai unei grupari de gherila din Kosovo au patruns ilegal pe teritoriul Macedoniei, unde au atacat o sectie de politie. Atacul a avut loc pe 21 aprilie la o sectie de politie din localitatea macedoneana Gosince, situata in apropierea frontierei dintre Macedonia si Kosovo. Patru agenti de politie au fost sechestrati, incatusati si batuti de cei 40 de kosovari de etnie albaneza.

"Cei 40 de indivizi inarmati aveau simboluri ale Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA/UCK); vorbeau in albaneza, i-au dezarmat pe agentii de politie si au spus ca vor tara lor si ca nu accepta Acordul de la Ohrid. Consideram ca este un atac terorist", comunica atunci Ministerul macedonean de Interne.

Armata macedoneana a fost implicata intr-un scurt conflict cu gherilele UCK in anul 2001, incheiat cu Acordul de la Ohrid. Fosta regiune sarba Kosovo, cu populatie majoritar albaneza, si-a proclamat independenta in februarie 2008, dupa razboiul dintre gherilele albaneze si armata sarba din perioada 1998-1999.