Germania va face tot posibilul, in "conditii justificate", pentru mentinerea Greciei in zona euro, afirma ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, acuzand Guvernul de la Atena ca pare sa inteleaga gresit obiectul negocierilor si ca este incapabil sa isi gestioneze situatia financiara, potrivit Mediafax.

Ministrii de Finante ai statelor din zona euro se vor reuni luni, pe fondul stagnarii negocierilor intre Grecia si reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International.

"Nu cred ca problemele se vor clarifica pana luni", a spus Schauble intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, notand ca negocierile au inregistrat progrese, dar nu substantiale.

"Cancelarul Angela Merkel stie ca noi trebuie sa facem totul pentru a tine Grecia in zona euro in conditii justificate. Negocierile nu trebuie sa esueze din cauza noastra", a explicat ministrul german al Finantelor, potrivit AP.

Grecia spera sa obtina un acord rapid pentru primirea ultimei transe - de 7,2 miliarde de euro - din imprumutul total de 240 de miliarde de euro.

"Partea greaca pare sa inteleaga gresit obiectul negocierilor: aici nu este vorba de constituirea unui nou program de asistenta financiara. Este vorba de indeplinirea conditiilor actualului program", a spus Schauble, notand ca premierul grec, Alexis Tsipras, a subliniat ca nu are nevoie de un nou plan de creditare.

"Daca Grecia isi indeplineste actualele obligatii si va avea nevoie de ajutor suplimentar, vom analiza posibilitatea unui al treilea plan de asistenta. Dar criteriile sunt departe de a fi indeplinite", a spus Schauble.

Oficialul german a admis ca nu are o imagine clara despre situatia financiara a Greciei, exprimand temerea ca nici macar Guvernul Tsipras nu si-a facut o idee exacta. "Exista elemente irationale. Experiente din alte parti ale lumii arata ca o tara poate intra rapid in incapacitate financiara", atrage atentia Schauble.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat ca Uniunea Europeana nu are niciun plan secundar pentru cazul in care Grecia nu va ajunge la un acord cu creditorii internationali. Referindu-se la reuniunea ministrilor de Finante ai statelor din zona euro, programata luni, oficialul UE a indemnat Grecia sa ajunga la un acord pentru continuarea reformelor, in schimbul primirii unei noi transe din partea Comisiei Europene / Bancii Centrale Europene / Fondului Monetar International.

Guvernul Greciei a semnalat, joi, ca va continua sa ignore solicitarile creditorilor internationali de a diminua cuantumul pensiilor si a facilita disponibilizarile, conditii esentiale in negocierile pentru prelungirea planului de asistenta financiara. In pofida eforturilor presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a-l convinge pe premierul de centru-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, sa reformeze sistemul pensiilor si sa modifice conditii pe piata muncii, Guvernul elen a anuntat ca nu va face concesii. "Nu trebuie sa existe asteptari din partea creditorilor ca Guvernul Greciei va face vreun pas inapoi. Cand sunt negocieri, ambele parti fac concesii", a declarat Gabriel Sakellaridis, reprezentantul Executivului de la Atena.

Izolata pe pietele financiare, Grecia ar putea ramane fara fonduri pentru plata salariilor bugetarilor si a pensiilor, existand riscul de a intra in faliment si de a fi nevoita sa paraseasca zona euro. In contextul promisiunilor privind depasirea austeritatii, Guvernul de la Atena, condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras, nu a putut ajunge la un acord cu creditorii internationali pentru primirea unor fonduri de urgenta suplimentare. Actualul program de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro oferit de CE/BCE/FMI expira la sfarsitul lunii iunie.

Banca Centrala Europeana (BCE) a suplimentat, miercuri, fondurile de urgenta destinate bancilor din Grecia cu 2 miliarde de euro, pana la nivelul de 78,9 miliarde euro. Cu toate acestea, creditorii europeni au exprimat scepticism in legatura cu perspectivele unui acord rapid cu Grecia in urmatoarele zile, in contextul in care negocierile cu Atena stagneaza de cateva luni. "De la ultima reuniune a Eurogrupului s-au inregistrat unele progrese in negocieri ", a declarat presedintele institutiei, Jeroen Dijsselbloem. "Cu toate acestea, numeroase probleme trebuie solutionate, este necesara aprofundare, detalii, astfel ca nu va exista niciun acord luni. Trebuie sa fim realisti", a adaugat Dijsselbloem, referindu-se la viitoarea sedinta a ministrilor de Finante ai statelor din zona euro.

Guvernul grec condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras cauta fonduri pentru plata salariilor si a pensiilor, precum si pentru achitarea unei rate de aproape 1 miliard de euro catre FMI, in prima jumatate a lunii mai. Ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns la un acord pentru deblocarea ajutorului destinat Greciei, in lipsa unui plan complet de reforme din partea autoritatilor de la Atena. Alexis Tsipras a semnalat ca ar putea consulta populatia, prin referendum, daca sa aprobe un acord cu creditorii care nu ar respecta angajamentul din campanie, de a pune capat austeritatii.