Polonezii voteaza duminica in cadrul primului tur al alegerilor prezidentiale, al caror favorit este presedintele in exercitiu Bronislaw Komorowski in fata conservatorului Andrzej Duda, relateaza Agerpres.

Aproximativ 28.000 de sectii de vot urmeaza sa fie deschise pana la 19.00 GMT. La inchiderea lor, un sondaj, comandat de principalele trei canale de televiziune din Polonia, urmeaza sa anunte primele estimari ale rezultatelor.

Asigurat inca de cateva luni ca va castiga primul tur al alegerilor, presedintele Bronislaw Komorowski, de centru dreapta, 62 de ani, nu a intrunit in ajunul scrutinului decat 35%-40% din intentiile de vot ale polonezilor, in timp ce Andrzej Duda, jurist, 42 de ani, candidat al Partidului conservator Dreptate si Justitie (PiS, opozitie) a obtinut 27-29%.

Copilul teribil al scrutinului, Pawel Kukiz, un fost rocker de 51 de ani, care doreste sa schimbe actualul sistem politic, intruneste in jur de 15% din intentiile de vot, un avans semnificativ dupa ce obtinuse 6%, la inceputul lunii aprilie. Alti opt candidati, intre care cinci populisti antieuropeni de dreapta, nu au depasit 5%.

Potrivit tuturor sondajelor, Bronislaw Komorowski si Andrzej Duda se vor infrunta in al doilea tur al alegerilor prevazut la 24 mai si deci repartizarea voturilor sustinatorilor lui Pawel Kukiz va avea un rol important.