Doi americani, membri ai unui ONG ce opereaza in estul separatist al Ucrainei, au fost eliberati de catre rebelii pro-rusi, dupa ce au fost detinuti pentru "spionaj", a anuntat sambata liderul separatist Alexandr Zaharcenko, potrivit AFP.

Alexander ZaharcenkoFoto: Captura video

"Am eliberat doi americani arestati anterior. Unul dintre ei este un agent al CIA, celalalt a fost recrutat" de organizatie, a declarat Zaharcenko in fata presei, fara a oferi alte detalii.

Cu cateva ore inainte, ONG-ul International Rescue Committee (IRC) a anuntat eliberarea a doi dintre membri sai, dupa zece zile de detentie in Donetsk.

Potrivit organizatiei, peste 30 de lucratori ai sai au fost arestati dupa raiduri ale rebelilor in birourile acestora.

La sfarsitul lunii aprilie, mai multi reprezentanti ai acestui ONG cu sediul la New York au fost expulzati din Donetsk pentru "spionaj", rebelii afirmand ca au gasit dispozitive de ascultare in birourile acestora.

"Este vorba de primul scandal diplomatic in republica (autoproclamata Donetsk, n.r.). Toate instrumentele au fost confiscate si transmise autoritatilor americane", a afirmat sambata Zaharcenko.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al Ambasadei Statelor Unite in Ucraina a declarat ca "nu dispune de nicio informatie cu privire la soarta" americanilor in cauza.

Conflictul dintre rebelii pro-rusi si fortele guvernamentale in estul Ucrainei s-a soldat cu peste 6.100 de morti in decurs de peste un an.