Parada militara cu ocazia marcarii a 70 de ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a avut loc sambata dimineata in Piata Rosie, in prezenta a circa 20 de lideri straini, majoritatea din tari emergente, anunta Agerpres. Printre invitatii straini s-au numarat presedintii chinez Xi Jinping, indian Pranab Mukherjee, egiptean Abdel Fattah al-Sissi si cubanez Raul Castro, precum si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Parada militara in Piata RosieFoto: Captura Youtube.com

Festivitatile de la Moscova au loc intr-un context diplomatic tensionat intre Rusia si Occident. Putinii responsabili europeni aflati sambata in capitala rusa nu au asistat la parada, asa cum este cazul sefului diplomatiei franceze, Laurent Fabius. Duminica, a doua zi dupa ceremoniile din capitala rusa, cancelarul german Angela Merkel va veni la Moscova pentru convorbiri cu presedintele rus Vladimir Putin.

Parada militara de sambata reprezinta o demonstratie a armamentului rus de ultima generatie. Noul tanc Armata T-14 este piesa centrala a paradei militare din centrul Moscovei, fiind prezentat ca cel mai puternic tanc din lume. De asemenea, sunt prezentate rachete balistice intercontinentale cu o greutate de peste 50 de tone fiecare. Aproximativ 16.000 de militari rusi defileaza in cadrul paradei, numarul spectatorilor fiind estimat la 160.000.

Sambata seara sunt programate concerte si focuri de artificii in mai multe zone ale capitalei ruse.