La o saptamana dupa ce a fost atentionat de Uniunea Europeana, premierul ungar Viktor Orban a revenit in forta vineri asupra chestiunii privind reintroducerea pedepsei cu moartea, apreciind ca aceasta ar trebui sa redevina o prerogativa nationala, scrie AFP.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

Ungaria doreste "sa influenteze opinia publica europeana pentru ca aceasta chestiune a reintroducerii sau nu a pedepsei cu moartea sa redevina o competenta nationala", a declarat liderul populist, la postul public de radio Kossuth.

"Nu exista motive ca toate tarile UE sa gandeasca de aceeasi maniera in acest domeniu", a adaugat el.

Pedeapsa cu moartea este interzisa prin Carta drepturilor fundamentale in UE, la care Ungaria a aderat in 2004.

Orban a starnit o disputa europeana cand a afirmat ca pedeapsa cu moartea, abolita in 1990 in Ungaria, trebuie repusa pe ordinea zilei.

Comisia Europeana a reamintit ca "abolirea pedepsei cu moartea este o conditie prealabila pentru aderarea la UE".

In fata scandalului international, Orban afirmase in 30 aprilie ca tara sa nu prevede reintroducerea pedepsei capitale.

"Daca ne putem proteja (cetatenii) fara reintroducerea pedepsei cu moartea, perfect, dar daca acest lucru nu functioneaza, atunci trebuie reintrodusa", a spus insa acesta, vineri.

Acuzat din ce in ce mai des de tendinte autocrate, Orban, un admirator declarat al presedintelui rus Vladimir Putin, a fost chemat la ordine de mai multe ori de institutiile europene, in special pentru interventiile care incercau sa limiteze libertatea presei sau pe cea a societatii civile.