Situatia din acest an in Europa este asemanatoare celei din 1939, cand Germania nazista a inceput al Doilea Razboi Mondial, a apreciat joi, la Gdansk, presedintele ucrainean Petro Poroshenko, aflat intr-o vizita oficiala in Polonia, relateaza Mediafax citand Ukrinform.

"Amintiti-va cat de fragila era lumea in 1939 si remarcati cat de fragila este in 2015", a semnalat presedintele ucrainean cu ocazia unei conferinte internationale la Gdansk, in nordul Poloniei, locul unde s-au tras primele focuri in timpul izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 1 septembrie 1939.

"In prezent, exista un conflict intre dorinta si politica, intre valori si interese materiale si trebuie sa facem totul pentru ca erorile din anii '30 sa nu se repete. Conflictul pe scara larga in Europa pare mult mai aproape acum decat era pe atunci", a avertizat Poroshenko.

Potrivit lui, Uniunea Europeana se confrunta cu cea mai dificila provocare din istoria sa, care necesita un "test de solidaritate".

"Este foarte important ca in aceste timpuri dificile sa nu mai permitem ceea ce s-a intamplat acum 70 de ani", a insistat seful statului ucrainean, care a cerut din nou ca ONU sa mobilizeze un contingent de mentinere a pacii in estul Ucrainei, afectat de un conflict intre separatistii prorusi si autoritatile de la Kiev.